facebook
Wat is die Nexit-Denktank nou weer?!

Wat is die Nexit-Denktank nou weer?!

Sinds enige tijd waart er op Twitter een account genaamd @nexitdenktank rond. Kennelijk zijn er nog mensen in Nederland die serieus denken dat een Nexit een goed idee zou zijn. Wie zijn deze mensen en wat wil deze club?

Het Verenigd Koninkrijk staat inmiddels echt op het punt de Europese Unie te verlaten. De Brexit heeft onze buren aan de andere kant van de Noordzee inmiddels bijna meer gekost dan ze in totaal aan de EU betaald hebben. Grote werkgevers verlaten het land en binnenkort komen de Britten erachter dat het Britse Rijk al een poosje niet meer bestaat.

Ze zijn dan een klein land en een kleine economie in een steeds grotere wereld. Ze zullen er snel achterkomen dat Little Britain weinig voorwaarden te stellen heeft aan toekomstige handelspartners. De toekomst voor jonge Britten wordt een stuk onzekerder en het is niet ondenkbaar dat Schotland de unie verlaat zodra het de kans ziet en zich weer aansluit bij de EU.

De Brexit is het gevolg van een leugenachtige campagne die de Britten concreet niets meer bood dan zogenaamde soevereiniteit. Dat die ouderwetse soevereiniteit in een geglobaliseerde wereld weinig voorstelt zal een ontluisterende ervaring zijn. Om nog mee te kunnen spelen op bijvoorbeeld de Europese markt zullen ze zich wel aan de spelregels moeten houden maar hebben ze er niets meer over te zeggen.

Tegen die achtergrond is er nu dus een clubje actief dat zichzelf Nexit-Denktank noemt. Wat zij precies beogen wordt afgezien van de naam op hun eigen site nog niet duidelijk. Het enige wat daar te vinden is is de mogelijkheid om een donatie te doen en zo ’toe te treden tot het kennisnetwerk’. Daarnaast vermeldt de website dat de denktank ‘organisatorisch gefaciliteerd’ wordt door de Stichting Luister gevestigd in Amsterdam. Over die stichting heb ik verder niet meer kunnen vinden dan dat er één persoon werkzaam is.

Als je verder zoekt naar de Nexit-Denktank kom je terecht op het populistische propagandakanaal Opiniez. Daar kondigde Rutger van den Noort in december de komst van deze denktank al aan. In zijn betoog weet hij niet duidelijk te maken waarom een Nexit zo’n goed idee zou zijn behalve dan een beroep op die mythische soevereiniteit.

Wel erkent hij in datzelfde warrige stukje dat vooral over hemzelf gaat de ‘rode pil’ genomen te hebben. Een beeldspraak die populair is bij rechts-extremisten en vrouwenhaters. Naast zijn werk als redacteur van het rabiaat-rechtse Opiniez ken je Van den Noort misschien als organisator van het nationalistische evenement “De Nederlandse Leeuw“.

Vooralsnog is, voor zover ik na kan gaan, Rutger van den Noort de enige die zich bekend heeft gemaakt als organisator achter de denktank. Het zou mij niet verbazen als ook rekenwonder Robert Bor en de racistische oud-senator Kees de Lange bij het project betrokken zijn. Beiden promoten de denktank actief op twitter en beiden schrijven ook voor Opiniez. Je zou het als je vriendelijk wilt blijven een verward stelletje clowns kunnen noemen.

Toch is het te makkelijk om de Brexit-Denktank alleen maar te zien als een speeltje van een paar complotgekkies. Van den Noort heeft bewezen wel iets te kunnen organiseren en publiciteit te kunnen genereren. Opiniez is een loyale schakel in het propagandanetwerk rondom Forum van Democratie en Thierry Baudet heeft zijn steun al uitgesproken met een donatie en retweets. Het zijn misschien wel clowns en leugenaars, maar het zijn geen ongevaarlijke clowns en leugenaars. Trump en Johnson, en in Nederland Wilders en Baudet, hebben de afgelopen jaren aangetoond dat clowns best ver kunnen komen. En steeds riep iedereen dat het heus wel mee zou vallen.

Gelukkig zijn de meeste Nederlanders uitgesproken voorstander van ons lidmaatschap van de EU en dat geldt ook voor de meeste politieke partijen. Een uittreden uit de Europese Unie zou desastreus zijn voor onze economie en onze veiligheid. De aanstaande Brexit zal een tragisch voorbeeld blijken. Maar de recente geschiedenis in binnen- buitenland leert ook dat veel kiezers zich tegen hun eigen belangen in, en in weerwil van de feiten makkelijk laten verleiden door rattenvangers.

Bespot de Nexit-fanatici zoveel je wilt maar doe dat niet zonder hun leugens bloot te leggen en te wijzen op het gevaar van hun ideeën. Want voor je het weet bevind je je in een soevereine staat geïsoleerd van de rest van de wereld. En gezien de warme banden met Baudet die liever in de 19e eeuw leeft misschien zelfs een klein verarmd natiestaatje waar moderne architectuur en popmuziek niet meer mogen, niet iedereen gelijkwaardig is en vrouwen weer achter het aanrecht horen. Maar zo ver zal het toch niet komen?

Wouter Louwerens 

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

 

Share

5 thoughts on “Wat is die Nexit-Denktank nou weer?!

 1. Bijzonder eenzijdig, en bovendien blijkt uit dit stukje globalistische propaganda (anders kan ik het niet noemen) dat schrijver geen enkele moeite heeft genomen om ook maar iets positiefs te vinden over de brexit. Dat er enkele economen zijn die voor de U.K. meer economische groei voorspellen dan voor de Eurozone noemt hij niet.
  Dat de toekomst er voor de Britse jongeren slecht uitziet wordt wel achteloos genoemd, met allerlei nog steeds niet concrete vertrekken van ‘grote bedrijven’.
  Het stukje over de ‘red pill’ maakt het nog eens extra sneu.
  Ach, in het eigen kringetje bekt het vast lekker, ieder verstandig mens, met het vermogen objectief te kunnen oordelen en denken, lacht dit soort prularia achteloos weg.

 2. Zeer triest artikel. En de auteur vergeet gemakshalve even te benoemen dat voor ‘little britain’ geldt dat onder de engelse kroon ook nog steeds o.a. Canada en Australië vallen. Zelf in het ‘mythische’ geval van dat het inderdaad allemaal minder gaat worden dan zullen deze landen ongetwijfeld op verzoek van de Kroon te hulp gaan komen.

  Daarnaast geeft de auteur al blijk van welke snit hij gemaakt is door a) te citeren/linken van/naar joop (lol…). Niet doen als je serieus geomen wil worden, en b) te spreken over ‘mythische soevereiniteit’.

  Samenvattend: meneer de duimspijker admin, u bent een azijnpissende sneuneus.

 3. Zo te zien aan de reacties hierboven zijn de FVD fascistjes weer goed op hun fragiele teentjes getrapt. Dus dat moet wel een goed stuk zijn als de copy pasta’s zonder bronnen hier staan te briezen en te hyperventileren. Leuk blog dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1