facebook
Het grootste land ter wereld is Tokelau

Het grootste land ter wereld is Tokelau

Als je kijkt naar het aantal domeinregistraties per land is Nederland een van de grootste landen van Europa. Het Nederlandse .nl moet alleen Duitsland (.de) en het Verenigd Koninkrijk (.uk) voor zich dulden. Landen die in het echt veel groter zijn zoals bijvoorbeeld Frankrijk en Polen laten we met gemak achter ons.

Er zijn in Nederland ruim 5,5 miljoen domeinen geregistreerd. Koploper Duitsland heeft er ruim drie keer zoveel, maar telt ruim vier keer zoveel inwoners. Als je het globaal bekijkt is Europa sowieso het grootste werelddeel. Het Britse Nominet heeft kaarten gemaakt die de verhoudingen in de online wereld mooi visualiseren.

Als je de wereldkaart bekijkt valt meteen op dat Tokelau in de Stille Oceaan (.tk) het grootste land ter wereld is. De kleine eilandengroep telt nog geen 1500 inwoners maar toch ruim 31 miljoen internetdomeinen. Hiermee laat het alle landen in de wereld achter zich. En dat terwijl Tokelau niet eens een echt land is, de eilandjes zijn een overzees gebiedsdeel van Nieuw-Zeeland.

Het was een Nederlander die van Tokelau een online supermacht maakte. Ondernemer Joost Zuurbier kocht de rechten van het topleveldomein van Tokelau om gratis domeinnamen voor websites weg te geven. Bedrijven die een domein korter willen dan vier letters betalen hier wel voor. Een deel van de opbrengst gaat naar de Polynesische eilandjes, dit is goed voor 1/6 van het BNP van Tokelau.

Map-Of-The-Online-World

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1