facebook
Kiezen tussen Johan Rudolph Thorbecke en Marjolein Hillegonda Faber?

Kiezen tussen Johan Rudolph Thorbecke en Marjolein Hillegonda Faber?

Ik wilde eerst een uitgebreid stuk schrijven over hoe het zo mis kon gaan met de VVD. Met een terugblik en beschouwing over de formatie enzo, een bloemlezing van blunders.  Dat was een dom idee en veel te te genuanceerd.  Het kan veel korter door de bocht: waar zijn de echte liberalen gebleven!?

Iedereen die de boel een beetje volgt weet dat de zogenaamde liberalen van de VVD en de zelfbenoemde rechtsstatelijken van NSC volledig door de mand gevallen zijn. De lobbyisten van BBB ga ik nu niet eens tijd aan besteden.

Ellenlange formatie. Wilders die soms de indruk wekt dat hij de formatie bewust wil opblazen. Zoniet, onderstreept het de onkunde van zijn racistische eenmanspartij, zowel onderstreept het hoe weinig principes zijn beoogde coalitiepartners hebben; het is niet alsof Wilders niet voortdurend zijn verdomde best heeft gedaan om deze formatie op te blazen.

Als alle grenzen dicht moeten, waarom de ondergrens dan niet? Tot voor kort was de louche Gidi Markuszower kandidaat om minister van Immigratie en Asiel te worden. Dat duurde een dag.

Hij kwam niet door de ballotage van de veiligheidsdiensten, maar gelukkig had de PVV nog een troef achter de hand: Marjolein Faber, waarschijnlijk een dochter van Herr Flick en juffrouw Bulstronk. Fun fact: ze heeft sinds 1938 maar drie outfits, die ze afwisselend draagt en ze citeert dagelijks de weduwe Rost van Tonningen.

Faber is sinds jaar en dag een openlijk racist,  en dat heeft iedereen gezien.Nepotisme is haar ook niet vreemd. Waarschijnlijk mag haar zoon de nieuwe website van haar ministerie bouwen. Dilan noemde haar aanvankelijk nog omstreden, maar een half etmaal later was dat al niet meer echt een probleem. Sint Pieter zweeg. Caroline was eventjes nerveus, maar dat waaide over.

Een mevrouw van Ongehoord Nederland wordt ook nog  minister en die draagt graag de NSB-vlag in de vorm van een speldje. Opperoportunist Mona Keizer wordt ook vice-premier. Mona is notoir onbetrouwbaar, maar ze heeft wel Covid opgelost.

Dat Wilders met zijn eenmanszaak geen basis heeft om goede kandidaten te leveren voor het beoogde kabinet kon iedereen weten.

Dat Van der Plas geen goede kandidaten levert is ook niet verrassend, haar enige doel is het vertragen van ingrepen in het verdienmodel van Big Agro, haar broodheer. Doormodderen vergt weinig inzet.

Een half jaar geleden hoopte ik nog een beetje op het rechtsstatelijke geweten van Pieter Omtzigt. My bad. Die man is toe aan een functie elders. Ver elders graag. Vooral wegens gebrek aan moraal. Ze hadden achteraf groot gelijk bij het CDA.

En dan de VVD. Die oude liberaal-conservatieve partij die er altijd was. Altijd al minder liberaal dan ze beweerden te zijn. Maar kennen de kamerleden van nu Thorbecke überhaupt nog wel? Onderling noemen ze elkaar graag liberalen. Maar in deze incarnatie van de VVD in Den Haag blijkt enig liberalisme nergens te bespeuren.

Uiteindelijk is het de VVD van Dilan Yesilgöz die het beoogde extreemrechtse kabinet mogelijk maakt. En voor degenen die Mark Rutte missen: hij heeft dit gezaaid en gebruikt zijn gezag nu niet om in te grijpen.

Gelukkig zijn er een hoop VVD’ers die nu hun verontwaardiging en bezorgdheid uiten op social media. Dat geeft nog een beetje hoop. Maar ze dóen niets.

Je hebt maar tien procent van de leden nodig om een buitengewone ledenvergadering af te dwingen. Om weer een beetje liberalisme terug te vinden. Je kunt je mening luid kenbaar maken buiten Twitter. Je kunt desnoods je lidmaatschap publiekelijk opzeggen.

De laatste liberalen in de VVD doen vooralsnog helemaal niets. Behalve wat obligate berichtjes op hun socials. Tegensputteren, meer niet.

Ik denk dat Thorbecke het wel zou weten.

Thorbecke? Wie was dat?

Wouter Louwerens

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

 

 

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1