facebook
Houdt Thierry Baudet eigenlijk wel van Nederland?

Houdt Thierry Baudet eigenlijk wel van Nederland?

Wie de frontman van het uiterst rechtse Forum voor Democratie de laatste jaren een beetje gevolgd heeft weet dat Thierry Baudet niet in zijn eerste leugen gestikt is en bovendien niet wars is van complotdenken. Zijn politieke positie wordt meer bepaald door opportunisme dan door een coherente visie, waardoor hij met het grootste gemak van standpunt wisselt. De meest opvallende inconsequentie? De nationalistische politicus blijkt nogal een hekel aan Nederland te hebben.

Nederlandse waarden

Baudet en zijn partij gaan prat op de Nederlandse identiteit (wie mij kan vertellen wat dat is krijgt een zakje drop) en onze grootse Nederlandse waarden. Ze kondigen zelfs al jaren een initiatiefwet aan voor de bescherming van de Nederlandse waarden tegen vreemde smetten.

Wat zijn dan die waarden die Thierry zo hoog in het vaandel zou hebben? Misschien is onze lange democratische traditie een van die waarden? Hoewel de partij het woord democratie in de naam heeft stelt de democratie in eigen gelederen weinig voor, de leden gaan niet over de lijsten en verkiezingsprogramma’s. Ook is het voor de leden in de praktijk onmogelijk het bestuur af te zetten. Dus dat waar Forum voor zegt te zijn, daar zijn ze zelf niet zo van. De positie van Baudet binnen de partij is de facto onaantastbaar.

Laten we het dan hebben over waarden die gedragen worden door een groot deel van de Nederlandse bevolking. Bekend is dat Baudet niet veel opheeft met mensenrechten, hij zou graag meerdere mensenrechtenverdragen opzeggen. Godsdienstvrijheid dan? De racistische complottheorieën die voortdurend onder de aandacht worden gebracht en het ingebakken antisemitisme bij Forum voor Democratie maken in elk geval duidelijk dat niet elke godsdienst voor Baudet en de zijnen evenveel bestaansrecht heeft. Dat blijkt ook uit het voortdurende angstzaaien over massa-immigratie.

Conservatieve christenen bewijst Baudet wel graag lippendienst, bijvoorbeeld in een essay waarin hij stevige uitspraken deed over abortus, euthanasie en de rol van de vrouw. Ook wanneer het gaat om homorechten neemt Baudet een bedenkelijke positie in, zoals onder andere blijkt uit de samenwerking met Poolse regeringspartij PiS in de Europese fractie (evenals de SGP). Deze partij is verantwoordelijk voor het instellen van homovrije zones in Polen. Het moge duidelijk zijn dat homorechten voor Forum voor Democratie vooral dienen als stok om radicale moslims mee te slaan,  en dat de partij ze misbruikt in een doorzichtige poging om de LHBT-gemeenschap voor zich te winnen.

Terwijl ik deze opsomming maak schrik ik weer van hoeveel opvattingen van Thierry Baudet haaks op de mijne en die van de meeste Nederlanders staan. Opvattingen die volledig in strijd zijn met het Nederland waarin ik en de meeste Nederlanders willen leven. Het on-Nederlandse gedachtegoed van Baudet blijkt inmiddels behoorlijk uitgebreid. Ongetwijfeld zie ik nog het een en ander over het hoofd ook.

Ook de politieke stijl van Baudet is niet erg Nederlands te noemen. Denk bijvoorbeeld aan het verdacht maken van andersdenkenden, andere politieke partijen, journalistiek, onderwijs en wetenschap.  Het is allemaal on-Nederlands banaal, net als alle bombast en de peroonlijkheidscultus rond Thierry Baudet. De politieke stijl van Baudet doet sterk denken aan die van autocratische leiders als Trump, Orbán en niet te vergeten Poetin. Politici over wie Baudet zich regelmatig lovend over heeft uitgelaten.

 

Buitenlandse belangen

In het Europese Parlement maakt Forum voor Democratie deel uit van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECH). Die fractie bestaat voornamelijk uit extreemrechtse, nationalistische en populistische partijen. De bondgenoten van Baudet in Europa zijn onder anderen de Vlaamse-nationalistische NV-A, de omstreden Deense Volkspartij, Alternative für Deutschland, de Ware Finnen, het extreemrechtse Vox uit Spanje en het oerconservatieve PiS van de homo-vrije zones in Polen. Zeg me wie uw vrienden zijn, dan zeg ik wie u bent.

Als je inzoomt op de fractie van FvD in het EP kom je de naam John Laughland tegen als fractiemedewerker. Deze Britse vriend van Baudet is tevens docent aan het Renaissance instituut en leidde eerder een pro-Russische denktank in Parijs gefinancierd met Russisch geld. Laughland is een beruchte Poetin-apologeet en kwam eerder in opspraak als ontkenner van de genocide in Srebrenica. Baudet had hem graag op de lijst van Forum gezien voor de Europese verkiezingen.

Deze Laughland kwam ook in beeld in de spraakmakende documentaire van Zembla waarin werd geprobeerd financiële banden tussen Baudet en het Kremlin aan te tonen. Hoewel de bewijslast wat mij betreft zwak is heeft Forum ook nooit een goede inhoudelijke reactie gegeven en zou meer openheid of onderzoek een goede zaak zijn. Waar de docu nog wel eens aan herinnerde was de pro-Russische houding van Baudet door de jaren heen.

Baudet werd bij het grote publiek bekend door het Oekraïne-referendum en deed Poetin daarmee ongetwijfeld een groot plezier. Ook vond hij de illegale annexatie van de Krim geen reden voor een boycot van Rusland. Over die geopolitieke onrechtvaardigheid moesten we maar gewoon heenstappen, aldus Baudet. Ronduit smakeloos was dat hij de nabestaanden van MH-17 schoffeerde door het onderzoek naar de ramp in twijfel te trekken geheel conform de propaganda uit het Kremlin. Hoewel financiële banden tussen Baudet en Rusland nooit aangetoond zijn (ook niet overtuigend weerlegd trouwens) gedraagt Baudet zich al jarenlang openlijk als useful idiot voor Poetin.

De dienstbaarheid van Thierry Baudet aan het Kremlin, de voorliefde voor autoritaire leiders en de samenwerking met extreemrechts in Europa getuigen op geen enkele wijze van vaderlandsliefde of zelfs maar loyaliteit aan Nederland. Dat rechtvaardigt op zijn minst de vragen: Wiens belangen behartigt Thierry Baudet? En waarom?

Baudet houdt in elk geval niet van Nederland

Ik zou net zo ijdel als Thierry moeten zijn om te beweren dat bovenstaand overzicht compleet is. Maar het schetst wel een beeld over de loyaliteit aan Nederland van de onaantastbare partijleider. Het lijkt mij genoeg om de vraag boven dit artikel te kunnen beantwoorden: Nee. Thierry Baudet houdt overduidelijk niet van Nederland.

Zuiver beschouwd is Thierry Baudet wanneer het op Nederlandse waarden aankomt een praatjesmaker met een incoherent verhaal die graag marchandeert met die zogenaamde waarden als hij daarmee conservatieve christenen en extreemrechtse radicalen in zijn hoek kan krijgen. Gelukkig vertegenwoordigt hij daarmee een minderheid van de Nederlandse bevolking. Dat hij zelf denkt met zijn racistische, antisemitische en oerconservatieve gedachtengoed de Nederlandse waarden te vertegenwoordigen mag op z’n minst een gotspe heten.

Uit alles wat Baudet doet en zegt blijkt een enorm dedain voor iedereen het niet met hem eens is en een grote afkeer van het hedendaagse Nederland. Vooral dat laatste lijkt me behoorlijk lastig voor een nationalist, want de enige diagnose die dan mogelijk is, is dat Thierry Baudet lijdt aan een vorm van zelfhaat. Zou oikofobie dan toch bestaan?

Wouter Louwerens

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

Photocredit: Michal Soukup on Unsplash

Share

One thought on “Houdt Thierry Baudet eigenlijk wel van Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1