facebook
De onzinwet van Baudet

De onzinwet van Baudet

Met een hoop tromgeroffel heeft Forum voor Democratie van Thierry Baudet een nieuw wetsvoorstel gepresenteerd dat dé oplossing voor de integratieproblematiek zou zijn: De Wet Bescherming Nederlandse Waarden. Bij nadere beschouwing staat er een hoop onzin in en blijkt het om andere zaken te gaan dan je op het eerste gezicht zou zeggen.

Deze wet zouden alle scholen en religieuze instellingen verplicht moeten onderschrijven. Het eerste punt van het voorstel omschrijft volgens FvD wat de belangrijkste kernwaarden van Nederland zijn:

A. Invoering van de Wet Bescherming Nederlandse Waarden (Wet BNW). Alle instanties (scholen, religieuze instellingen, etc.) dienen vijf fundamentele waarden te onderschrijven:

  1. Wanneer religieuze leefregels conflicteren met de Nederlandse wet, gaat de Nederlandse wet altijd voor.
  2. Iedereen heeft het recht te geloven wat hij of zij wil; dus ook het recht om van zijn of haar geloof af te vallen.
  3. Iedereen heeft het recht godsdienstige ideeën te bekritiseren, te ridiculiseren, te analyseren en in twijfel te trekken.
  4. Alle mensen zijn fundamenteel gelijkwaardig, ongeacht geslacht, ras of seksuele gerichtheid.
  5. De partnerkeuze is vrij; uithuwelijking en kindhuwelijken zijn onaanvaardbaar.

Alles wat hier staat zullen jij en ik waarschijnlijk volledig onderschrijven. Het is alleen overbodig. Dit zijn allemaal zaken die geborgd worden door de Grondwet en internationale verdragen. Daarnaast kun je je afvragen wat er zo Nederlands is aan deze waarden. In alle Westerse landen (maar ook genoeg daarbuiten) wordt hetzelfde gedacht over deze principes. Het is een vrijblijvende en overbodige stellingname.

Bij de rest van het voorstel ligt dat anders:

B. Religieuze scholen moeten hun leerlingen in aanraking brengen met andere levensovertuigingen en hun leerlingen de ruimte bieden een ander geloof of géén geloof te omarmen. Het curriculum geeft ruimte aan kennis in de breedste zin en de holocaust wordt op alle scholen onderwezen.

C. Er komt een verbod op buitenlandse financiering van religieuze scholen en instellingen.

D. Er komt een verbod op het dragen van niqaabs, bivakmutsen en andere gezichtsbedekkende kleding in het openbaar.

Voor alledrie deze standpunten zijn ongetwijfeld voorstanders te vinden. Over al deze zaken wordt al jaren gedebatteerd in de politieke en publieke arena . Het is goed mogelijk dat na de verkiezingen het politieke draagvlag voor deze maatregelen veranderd is.

De fundamentele fout is dat FvD deze maatregelen op één grote hoop gooit. Daarmee suggereer je dat degene die om principiële redenen bezwaar heeft tegen een van de onderste maatregelen ook automatisch die ‘Nederlandse’ kernwaarden niet onderschrijft. Daarmee maak je die mensen bij voorbaat verdacht en voer je het debat niet met open vizier. Als Baudet en de zijnen die laatste punten echt willen realiseren lijkt dit me overigens ook niet de meest effectieve aanpak.

@Woutel

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1