facebook
Waarom cultuurmarxisme zo gevaarlijk is

Waarom cultuurmarxisme zo gevaarlijk is

Cultuurmarxisme is een begrip dat tegenwoordig overal opduikt. Het lijkt alsof niemand precies weet wat het betekent maar we moeten er in elk geval voor oppassen. De bekendste bestrijder van cultuurmarxisme in Nederland is Thierry Baudet.

In dit stuk zal ik proberen uit te leggen wat cultuurmarxisme ongeveer is en waarom het gevaarlijk is. Waarom ongeveer? Omdat niemand précies kan uitleggen wat het is.

Ik probeer me te beperken tot een korte samenvatting. Omdat ik geen zin heb om de vele achterliggende theoriën allemaal voor je samen te vatten en omdat jij geen zin hebt dat te lezen. Voor wie er wel iets meer over wil lezen hier een wat uitgebreider artikel van Vice. Voor meer, google maar, je wordt er niet vrolijk van.

Karl Marx zou gesteld hebben dat oude waarden vervangen moeten worden door nieuwe waarden. Cultuurmarxisme is dus ontsproten uit het marxisme. Cultuurmarxisme zou bedacht zijn door uit Duitsland gevluchte Joodse denkers bekend als de Frankfurter Schule die naar een andere weg zochten om een marxistische revolutie te bewerkstelligen.

Cultuurmarxisten willen op slinkse wijze hun progressieve en liberale waarden aan ons opleggen. De beweging kreeg vleugels in de jaren ’60. Sindsdien hebben cultuurmarxisten hun absolute gelijk aan ons opgedrongen via door hen verworven macht in onder andere politiek, media en cultuur. Dit alles uiteraard via een vooropgezet plan.

Inmiddels bestaat vrijwel de volledige (Europese) elite uit cultuurmarxisten. Dankzij cultuurmarxisten zou je verdacht zijn als je zaken als globalisering, klimaatverandering of nivellering ter discussie stelt. Het zogenaamde politiek correct denken zouden we te danken hebben aan cultuurmarxisme. Zaken als solidariteit, gelijkwaardigheid, de maakbare samenleving en cultuurrelativisme worden ons door middel van indoctrinatie door de strot geduwd.

Eigenlijk zou je kunnen stellen dat de cultuurmarxisten vrijwel absolute macht hebben die zij ons opleggen via bestuur, onderwijs, media en ga maar door. Tegenstanders worden gesaboteerd, monddood gemaakt of nog erger. Dit alles in een subliem samenspel van politici, multinationals en wetenschappers die eensgezind en ongemerkt hetzelfde doel nastreven.

Kortom, cultuurmarxisme is een complottheorie en niet te bewijzen. Een containerbegrip bovendien, niet gek dat het populair is bij alt-rechts, je kunt namelijk alles kwijt in deze vergaarbak. De EU, de klimaathoax, massa-immigratie en islamisering, MH17, genderneutraliteit, de bankencrisis letterlijk álles kun je scharen onder cultuurmarxisme. De cultuurmarxisten zitten namelijk overal aan de knoppen.

Waarom is  de complottheorie van cultuurmarxisme zo gevaarlijk? Omdat het best wetenschappelijk klinkt bijvoorbeeld. Veel mensen geloven het gewoon een beetje, zonder zich er echt in te verdiepen. We hebben minstens één kamerlid dat gelooft (of veinst te geloven) in de theorie van cultuurmarxisme. En het is verdomd handig om je standpunten mee te legitimeren. Immers elk tegengeluid is bij voorbaat verdacht. De policor wegkijkers die kritiek op je hebben zijn gebrainwashed door het cultuurmarxisme.

Uit bovenstaande tweet blijkt hoe makkelijk een wetenschappelijk onderzoek verworpen kan worden op grond van je geloof in cultuurmarxisme. Inhoudelijke argumenten heb je niet meer nodig. Nog gevaarlijker wordt het als je je realiseert dat ook Anders Breivik zich beriep op zijn strijd tegen het cultuurmarxisme.

Voor een anti-establishmentpoliticus als Thierry Baudet is cultuurmarxisme erg handig. Het vergroot het wantrouwen in de gevestigde orde en voor de trouwste fans is elk tegenargument een bewijs van zijn gelijk. Omdat alle feiten op losse schroeven staan maak je je eigen gelijk. Dat bewijst het presidentschap van Trump en de uitspraak van Baudet: “Mijn meningen zijn feiten”.

Cultuurmarxisme is een wondermiddel om leugens wit te wassen. Een toepasselijke slogan zou zijn: Cultuurmarxisme. Het bestaat niet, maar is levensgevaarlijk!

Wouter Louwerens

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Share

5 thoughts on “Waarom cultuurmarxisme zo gevaarlijk is

 1. Grappig dat je precies de tactieken gebruikt die Cultureel Marxisme aanwijzen. Wat jij doet is het begrip cultureel marxisme framen in het licht van complotdenken en alt-rechtse mensen, waardoor je het idee meteen diskwalificeert. Daarnaast frame je het onderwerp met Anders Breivik, met andere woorden: ‘Hitler was een vegetariër, kijk eens hoe slecht vegetariërs zijn.’

  Hoewel ik niet geloof in het complotdenken, zie je zeker een cultureel vernietigende kracht: straatnamen worden verandert, tunnels hernoemd, beelden verwijdert, geschiedenisboeken herschreven, woorden verwijdert, tradities afgeschaft, white guilt, white privilege etc. Wie er tegenin gaat wordt inderdaad afgefakkeld als racistisch, xenofoob en haatdragend. Een beetje zoals communisten deden: wat jij zegt klinkt rechts/bourgeois.

  Maar laten we het eens Cultureel Marxisme noemen; sociale verschijnselen verdienen een naam.

  1. Je bent nog 1 ding vergeten Benjamin: de taal wordt ook nog eens overgenomen door mensen die de d/t-regel niet kennen en/of andere vreselijke taalfouten maken, waardoor onze zo mooie Nederlandse taal verloedert. Er móet iets aan gedaan worden.

   Maar wie gaat doe kar trekken?

   1. De klassieke aanval op spelling als je geen argumenten weet te verzinnen. Daarnaast beroep ik mij op de postmoderne geest van tegenwoordig: ik voel mij beter als ik de d/t-regels niet gebruik. En wie ben jij om te zeggen wat ik al dan niet moet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1