facebook
Augurken zijn goed tegen stress

Augurken zijn goed tegen stress

De eenvoudige augurk speelt meestal maar een bijrol als garnering of borrelhapje. Waarschijnlijk ben je je er dan ook niet van bewust hoe gezond de kleine ingemaakte komkommertjes zijn. Uit onderzoek blijkt dat augurken helpen om stress te verlagen.

De augurk is net als de komkommer een vrucht van de Cucumis Sativus, oftewel de komkommerplant. De vruchten waar augurken van gemaakt worden zijn kleiner en worden ingelegd in azijn en pekel, vaak met kruiden om ze op smaak te brengen.

Uit een onderzoek uit 2015 blijkt dat augurken en andere gefermenteerde producten als zuurkool en yoghurt helpen sociale stress tegen te gaan. Sociale angstoornis is een van de meest algemene psychologische aandoeningen die bestaat. Het eten van gefermenteerd voedsel lijkt te helpen tegen sociale stress en verlegenheid.

Augurken worden beschouwd als probioticum. Probiotica zijn voedingsmiddelen met micro-organismen waaraan gezondheidsbevorderende effecten worden toegeschreven. In het geval van gefermenteerde producten hebben de bacteriën naar men vermoedt een gunstige invloed op de aanmaak van gamma-aminoboterzuur, een stofje dat het stressniveau beïnvloed.

Augurken zijn dus niet alleen smakelijk maar ook nog eens gezond, en misschien ook wel een beetje ondergewaardeerd. Misschien krijg je wel iets meer waardering voor de kleine komkommertjes als je ze zelf inmaakt. Daarom hier een recept.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1