facebook
Het meest Nederlandse leesteken

Het meest Nederlandse leesteken

We gebruiken Arabische cijfers en het Latijnse alfabet. Dan hebben we nog wat leestekens die wereldwijd gebruikt worden en emoji komen uit Japan. Het enige typisch Nederlandse leesteken is de ouderwetse krul.

De goedkeuringskrul herken je waarschijnlijk vooral uit je schooltijd. Een krul op je schoolwerk betekent dat je het goed gedaan hebt en is daardoor een leesteken waar je vrolijk van wordt.

De krul is vermoedelijk ontstaan als een snel geschreven ‘g’ voor ‘goed’ of gezien. In die laatste variant doet de krul denken aan het vinkje (de ‘v’ van het Latijnse ‘vidit’ dat ook ‘gezien’ betekent). Maar op school betekende zo’n V-tje juist dat je iets vergeten was.

De krul wordt alleen in Nederland en nog beperkt in voormalige koloniën gebruikt. De kans dat dit unieke Nederlandse leesteken ooit weer wat populairder wordt is klein. Na de basisschool doen we tegenwoordig bijna alles digitaal en helaas bestaat er geen Unicode voor de krul en is deze dus niet te vinden op je toetsenbord.

Daarmee lijkt het erop dat de krul op de lijst van bedreigde leestekens is beland. Toch een beetje jammer, dus als je nog eens aanleiding ziet een krul te gebruiken, moet je dat gewoon doen. In plaats van zo’n onorigineel vinkje bijvoorbeeld.

Share

One thought on “Het meest Nederlandse leesteken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1