facebook
Bottenmuziek: Rock & Roll op röntgenfoto’s

Bottenmuziek: Rock & Roll op röntgenfoto’s

In de jaren ’50 van de vorige eeuw was het in de Sovjet-Unie verboden Amerikaanse rock & roll te luisteren. Maar zoals bij alles wat verboden is vonden Russische muziekliefhebbers hier een oplossing voor en daarvoor gebruikten ze röntgenfoto’s.

Russische hipsters uit die tijd (genaamd stilyagi) waren gek op films uit Hollywood en Amerikaanse muziek als jazz en rock & roll. Natuurlijk werd er wel het een en ander mondjesmaat het land binnengesmokkeld maar dat was niet voldoende om aan de vraag te voldoen.

Omdat de vraag veel groter was dan het illegale aanbod werd er een creatieve oplossing gevonden. Zoals dat altijd gaat als jongeren een schreeuwende behoefte hebben aan muziek.

Vinyl was schaars in de Sovjet-Unie en daarom werden de albums gekopiëerd op röntgenfoto’s. Die werden gestolen uit het vuilnis van ziekenhuizen. Die foto’s waren heel geschikt om de verboden popmuziek in te graveren. Je moest natuurlijk wel een cirkel uitknippen en een gaatje branden in het midden met een peuk maar uiteindelijk had je zo toch een betaalbare elpee.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1