facebook
Het Vrijheidsbeeld in Parijs

Het Vrijheidsbeeld in Parijs

Het Vrijheidsbeeld in New York is misschien wel het meest iconische standbeeld ter wereld en staat symbool voor vrijheid. het Vrijheidsbeeld is het ultieme Amerikaanse symbool en verwelkomt gasten en immigranten. In zekere zin Lady Liberty zelf een immigrant: ze werd namelijk ‘geboren’ in Parijs.

 

Het Vrijheidsbeeld was een geschenk aan de Verenigde Staten van (en betaald door) het Franse volk. Het beeld was een ontwerp van de Franse kunstenaar Auguste Bartholdi. Een eerdere (kleinere) versie uit 1817 staat in Parijs in de Jardim du Luxembourg. het gezicht van het beeld zou gemodelleerd zijn naar de moeder van de kunstenaar.

Voor de constructie van het beeld werd Gustave Eiffel gevraagd, die later nog meer wereldfaam zou verwerven met de Eiffeltoren. Eiffel koos voor een frame die de constructie van binnen uit draagt. Het beeld werd opgebouwd in Parijs om later in delen naar New York verscheept te worden.

In New-York werd The Statue of Liberty Enlighting the World in 1886 onthuld voor honderduizenden Amerikanen. Inmiddels kent de hele wereld het beeld en het is onwaarschijnlijk dat ze New York ooit nog eens verlaat voor een bezoekje aan Parijs.

 

 

 

 

 

 

 

Share

2 thoughts on “Het Vrijheidsbeeld in Parijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1