facebook
Rook in je anus als geneesmiddel

Rook in je anus als geneesmiddel

In de 18e en 19e eeuw was het in Europa niet ongebruikelijk om tabaksrook te injecteren in de anus van een drenkeling. Dit werd gedaan met een soort trompet zoals je hierboven ziet. Deze medische behandeling had men overgenomen van Amerikaanse Indianen.

De Indianen zouden deze methode gebruikt hebben om mensen te redden van de verdrinkingsdood. Kolonisten namen de gewoonte over en in de 18e eeuw werd het ook een trend in de Oude Wereld.

Een ander instrument dat gebruikt werd om de rook in te brengen was een soort blaasbalg. In Londen werden deze zelfs opgehangen naast de Thames om drenkelingen snel van dienst te kunnen zijn.

Het inbrengen van tabaksrook was tot begin 19e eeuw een populaire behandeling. Inmiddels werd het toegepast voor van alles en nog wat. Zo zou het ook helpen tegen maagklachten en hoofdpijn. Je kunt je afvragen of het middel dan niet onprettiger was dan de kwaal.

Begin 19e eeuw raakte deze behandelingen uit de mode maar een vergelijkbare methode werd nog geruime tijd gebruikt door veeartsen voor paarden met een verstopping.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1