facebook
Dronken Duitsers spreken beter Nederlands

Dronken Duitsers spreken beter Nederlands

Niet beter dan Nederlanders natuurlijk. Maar misschien herken je het gevoel dat je na een paar drankjes iets beter over de grens spreekt. Dat blijkt volgens onderzoek te kloppen.

Er is onderzoek naar gedaan in Maastricht. Vijftig Duitse studenten die sinds kort Nederlandse colleges volgden bleken na enkele alcoholische consumpties beter Nederlands te spreken.

De ene helft van de groep kreeg water te drinken en de andere helft kreeg alcohol. Daarna werden gesprekjes opgenomen er werd het Nederlands van de drinkers beter beoordeeld.

Het vermoeden is dat mensen minder twijfelen doordat alcohol remmingen wegneemt en daardoor vloeiender spreken. Het gunstige effect is vanzelfsprekend maar beperkt. Overmatig alcoholgebruik heeft juist een negatief effect op de taalvaardigheid. En dat geldt niet alleen voor Duitsers.

Share

One thought on “Dronken Duitsers spreken beter Nederlands

  1. Zonder meer een leuk onderzoek, echter met een redelijk voorspelbaar resultaat, daar een dergelijk experiment met de rijprestaties van een groep automobilisten eveneens eenzelfde resultaat liet zien, want met precies 1 alcoholische consumptie achter de kiezen, reden de meeste automobilisten beter dan toen zij helemaal nuchter waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1