Hoeveel continenten zijn er eigenlijk?

Goede kans dat je die vraag meteen beantwoord met: zeven. Als je het hebt over werelddelen hebt heb je gelijk; Afrika, Azië, Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Australië en Antarctica. Maar de definitie van een continent is een andere als van een werelddeel.

Volgens de geologische definitie hebben we vijf continenten. Een continent is een zeer grote landmassa die niet of vrijwel niet met andere landmassa’s verbonden is. Hierbij wordt alleen gelet op land en water, niet op de waterdiepte, onderzeese bergruggen of het continentaal plat. Op aarde bevinden zich, gerangschikt van groot naar klein, de volgende continenten: Eurazië (bestaande uit de werelddelen Azië en Europa), Afrika, Amerika (Noord- en Zuid-Amerika), Antarctica en Australië.

In andere talen is het vaak nog verwarrender want bestaan er geen aparte termen voor werelddeel en continent. In Spaanstalige landen hebben ze het vaak over vijf continenten. Ze tellen de Amerika’s als één en Antarctica telt niet mee omdat dit onbewoond zou zijn.

Volgens de strengste definitie zijn er vier continenten, hierbij worden het Panamakanaal en Suezkanaal als kunstmatig gezien. Wat je dan overhoudt zijn Amerika, Afrika-Eurazië, Australië en Antarctica.

Ruim 210 miljoen jaar geleden was het eenvoudiger toen telde de aarde één supercontinent, Pangea en dat zie je op de afbeelding.

Meteen zin om op reis te gaan? Hier vind je alle reizen op 1 site!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.