facebook
Woorden hebben gevolgen

Woorden hebben gevolgen

Je moet blind zijn om het verband tussen de woorden van populisten en nationalisten en de toename van extreemrechts geweld niet te zien. Ook in Nederland maken politici en populistische opiniemakers zich schuldig aan racisme, moslimhaat en antisemitisme. Soms uitgesproken, soms verpakt in theorieën over omvolking, islamisering en cultuurmarxisme.

We weten allemaal wie de volksmenners en haatpredikers zijn. En nee, ze zijn niet dírect schuldig aan terreur. Maar ze voeden welbewust een klimaat waarin haat jegens bevolkingsgroepen toeneemt en steeds openlijker geuit wordt. Ze bouwen aan een maatschappij waarin het ontmenselijken van anderen genormaliseerd wordt

Hun woorden hebben gevolgen en dat weten ze. Ze zien letterlijk dagelijks de geweldsfantasieën en racistische hatespeech in de reacties onder hun uitspraken. Ze weten wat ze aanjagen en ze laten het gebeuren. Ze kennen geen verantwoordelijkheidsgevoel.

Ze weten dat hun woorden gevolgen hebben. Maar met hetzelfde gemak waarmee ze anderen ervan beschuldigen bloed aan hun handen te hebben, wassen ze nu hun handen in onschuld.

Wouter Louwerens

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1