Hoeveel continenten zijn er eigenlijk?

Goede kans dat je die vraag meteen beantwoord met: zeven. Als je het hebt over werelddelen hebt heb je gelijk; Afrika, Azië, Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Australië en Antarctica. Maar de definitie van een continent is een andere als van een werelddeel.

Volgens de geologische definitie hebben we vijf continenten. Een continent is een zeer grote landmassa die niet of vrijwel niet met andere landmassa’s verbonden is. Hierbij wordt alleen gelet op land en water, niet op de waterdiepte, onderzeese bergruggen of het continentaal plat. Op aarde bevinden zich, gerangschikt van groot naar klein, de volgende continenten: Eurazië (bestaande uit de werelddelen Azië en Europa), Afrika, Amerika (Noord- en Zuid-Amerika), Antarctica en Australië.

In andere talen is het vaak nog verwarrender want bestaan er geen aparte termen voor werelddeel en continent. In Spaanstalige landen hebben ze het vaak over vijf continenten. Ze tellen de Amerika’s als één en Antarctica telt niet mee omdat dit onbewoond zou zijn.

Volgens de strengste definitie zijn er vier continenten, hierbij worden het Panamakanaal en Suezkanaal als kunstmatig gezien. Wat je dan overhoudt zijn Amerika, Afrika-Eurazië, Australië en Antarctica.

Ruim 210 miljoen jaar geleden was het eenvoudiger toen telde de aarde één supercontinent, Pangea en dat zie je op de afbeelding.

 

 

9 Replies to “Hoeveel continenten zijn er eigenlijk?”

 1. officieel is Australië niet de naam van het werelddeel/continent. Dit zou eigenlijk Oceanië moeten zijn, die bestaat uit Australië en Nieuw-Zeeland.

  (dit is geen haat ofzo ik wilde het alleen even verbeteren, trouwens het is verder rest een best informatieve site waar ik al meerdere keren informatie vandaan heb gehaald)

 2. Ik dacht dat het in vier was: Afrika, Amerika, Europa, Afrika, ik heb binnenkort een Cito toets voor groep 8 en kan iemand zeggen wat het nou precies is? 😂😅

   1. Om je het zoeken te besparen … 😉

    Volgens de geologische definitie hebben we vijf continenten: Eurazië (bestaande uit de werelddelen Azië en Europa), Afrika, Amerika (Noord- en Zuid-Amerika), Antarctica en Australië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.