facebook
Wordt de volgende crisis een perfecte shitstorm?

Wordt de volgende crisis een perfecte shitstorm?

Diverse economen waarschuwen voor een nieuwe globale crisis.  Sinds de vorige crisis is de internationale schuldenberg alleen maar toegenomen. Er is een aantal realistische gevaren die een ongekende nieuwe crisis zouden kunnen ontsteken.

Als je naar de hele wereld kijkt, is de totale schuldenberg 300 procent van het wereld-BBP. Ik vind dat levensgevaarlijk, dat is historisch ongeëvenaard. Dat is vragen om ongelukken.’ Hans Hoogervorst op BNR

Door de lage rente zijn de schulden internationaal exponentieel toegenomen. Daarbij staat de woningmarkt ondertussen ook weer onder hoogspanning met alle risico’s vandien.

Volgens een rapport van de Bank for International Settlements, de ‘centrale bank voor centrale banken’ staat China aan de vooravond van een grote kredietcrisis. De situatie vertoont overeenkomsten met die in de VS voor daar de crisis losbarstte.

Een bijkomend risico zit in de toename van private lease voor auto’s. Een constructie die ook in Nederland steeds populairder wordt. In de VS en het Verenigd Koninkrijk gaan tientallen miljarden om in autofinancieringen. Consumenten rijden duurder dan zich eigenlijk kunnen permitteren en de restwaarde van auto’s blijkt lager dan gedacht.

Aan deze gevaarlijke mix kun je ook nog het risico toevoegen dat de Carbon Bubble barst. Oliemaatschappijen zijn veel te hoog gewaardeerd op basis van hun oliereserves. Mede doordat alternatieve energievormen razendsnel in prijs dalen is een groot deel van deze reserves nooit meer rendabel te winnen. Wereldwijd leunen pensioenfondsen nog steeds stevig op de oliesector.

Hieruit volgt dus dat er meerdere factoren zijn die een nieuwe globale crisis in werking kunnen zetten. Wanneer er een domino-effect ontstaat of deze voorspellingen tegelijk uitkomen kan dat een crisis zijn die z’n weerga niet kent.

@woutel

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1