facebook
Wat kost het koningshuis?

Wat kost het koningshuis?

Over de kosten van ons koningshuis wordt vaak een beetje geheimzinnig gedaan. Zeker als het gaat om bijkomende kosten als het onderhoud van de Gouden Koets en de verbouwing van Huis ten Bosch. Vast staat dat we een van de duurste koningshuizen ter wereld hebben.

De totale begroting van het Nederlandse koningshuis komt uit op meer dan 100 miljoen euro euro per jaar. Hier zitten de (verhoogde!) salarissen van het koninklijk huis in, maar ook ‘functionele’ zaken als gebruik van het regeringsvliegtuig en onderhoud van de Groene Draeck.

Vergelijking met Duitsland

Helaas is er veel onduidelijk over de daadwerkelijke begroting van ons Koninklijk Huis omdat zaken verstopt zitten in andere begrotingen zoals die van Defensie. We hebben waarschijnlijk het duurste koningshuis ter wereld. Als je de vergelijking maakt met Duitsland, dat als parlementaire republiek geen monarch als staatshoofd heeft maar een bondspresident zijn de verschillen schokkend. De kosten voor de Duitse bondspresident (en dat is inclusief zaken als huisvesting en beveiliging) bedragen zo’n 25 miljoen per jaar. In Nederland zijn we dus vier keer zo veel kwijt aan ons staatshoofd. De kosten per hoofd van de bevolking zijn nog hoger want Duitsland telt ruim vier maal zoveel inwoners. Zelfs de kosten voor Amerikaanse president, die niet alleen staatshoofd is maar ook regeringsleider zijn per Amerikaan lager dan het bedrag dat wij jaarlijks kwijt zijn.

Is dit nog te rechtvaardigen? De Oranjes zijn al steenrijk, krijgen een gigantisch salaris, maar ook hun weelderige levensstijl wordt vergoed door de belastingbetaler. Daarnaast betalen de Oranjes zelf geen belasting. Huis ten Bosch moet gerenoveerd worden omdat het volledig is uitgewoond door de vorige bewoonster. Tijdens de crisis hebben de Oranjes geen stapje terug gedaan, veel andere staatshoofden hebben dat goede voorbeeld wel gegeven. Het zou een goede zaak zijn als de politiek zich uit zou spreken over de kosten van ons staatshoofd en eindelijk een transparante begroting zou eisen.

@woutel

Share

One thought on “Wat kost het koningshuis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1