facebook
Op basis van zetelverdeling zijn er genoeg bitterballen voor VVD-ers in Utrecht

Op basis van zetelverdeling zijn er genoeg bitterballen voor VVD-ers in Utrecht

De hele discussie over bitterballen in Utrecht is een treffend voorbeeld van een storm in een glas pils. Alle betrokken fracties zouden zich ernstig af moeten vragen of ze niet iets beter te doen hebben. Maar als we het er dan tóch over hebben: er zijn genoeg bitterballen voor de Utrechtse VVD-ers.


Laten we voorop stellen dat de schuld van deze non-discussie ligt bij de Utrechtse afdeling van de Partij voor de Dieren. Zij dienden een motie in om vast te leggen dat alle hapjes voortaan voor de helft vleesloos moesten zijn. Hoe je zo’n onderwerp als politicus op de raadsagenda durft te zetten is wat mij betreft een raadsel en nauwelijks uit te leggen aan de kiezer.

Maar door vervolgens met een duurbetaalde tegenmotie te komen maakt de Utrechtse VVD zich net zo goed schuldig aan het niet serieus nemen van de kiezer. Alle reacties op social media (ik haalde met een tweet RTV Utrecht) bewijzen dat.

Maar goed, als die discussie dan toch gevoerd moet worden wil ik me daar best met een paar kort-door-de-bochtse aannames tegenaan bemoeien. De conclusie is alvast dat de VVD zich op basis van zetelaantal zich geen enkele zorgen hoeft te maken over bitterballen die aan hun mond voorbij gaan.

De Utrechtse gemeenteraad telt 45 zetels. In de volgende bestrijdbare aanname ga ik ervan uit dat linkse politici liever vegetarische hapjes hebben en die aan de rechterzijde een voorkeur voor bitterballen. Voor het gemak beschouw ik CDA, ChristenUnie en D66  (op dit vlak) als middenpartijen die met alle winden meewaaien en dus alles lusten. Lokale partijen zijn moeilijk in te delen, al was het maar omdat ik zelf niet uit Utrecht kom, die tellen dus ook niet mee.

Dan blijven er welgeteld 24 zetels over die direct belang hebben bij de bitterballendiscussie. Daarvan zijn er 19 voor de linkse partijen (GroenLinks, PvdA, SP en PvdD) en 5 ter rechterzijde (VVD). Volgens de aangenomen motie van de PvdD zou de verdeling 50/50 moeten zijn, dat betekent dus dat er inclusief de middenpartijen en de lokalo’s meer dan genoeg bitterballen zijn voor de Utrechtse VVD-ers!

Er is maar één argument waarom de VVD zich wel degelijk zorgen zou mogen maken. Misschien zijn er gewoon te weinig hapjes. In dat geval zou ik de middenpartijen adviseren een motie in te dienen voor méér hapjes. Misschien haalt dat de angel uit de discussie.

Vanaf de zijlijn kan ik alleen maar constateren dat de Utrechtse bitterballendiscussie een gênante vertoning is. Wat mij betreft voorlopig helemaal geen hapjes meer voor gemeenteraadsleden in Utrecht bij de borrel. Sterker nog, schaf die borrel ook maar af.

@woutel

Share

2 thoughts on “Op basis van zetelverdeling zijn er genoeg bitterballen voor VVD-ers in Utrecht

  1. Leuk stukje
    ”Hoe je zo’n onderwerp als politicus op de raadsagenda durft te zetten is wat mij betreft een raadsel en nauwelijks uit te leggen aan de kiezer.” lijkt op logica, maar dan: ”In dat geval zou ik de middenpartijen adviseren een motie in te dienen voor méér hapjes.” wordt dat weerlegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1