facebook
Waarom wil Thierry Baudet het onderwijs zuiveren?

Waarom wil Thierry Baudet het onderwijs zuiveren?

Niet voor het eerst gaat Thierry Baudet in de frontale aanval richting het onderwijs. Onze kinderen zouden volgens Baudet blootgesteld worden aan ‘extreemlinks gedachtengoed’. Hij wil dit na de verkiezingen laten onderzoeken door zijn eigen wetenschappelijk bureau. Dit roept herinneringen op aan autoritaire regimes uit het verleden.

Volgens het verslag over een bijeenkomst van Forum voor Democratie in NRC zei Baudet het volgende:

Forum voor Democratie stelt na de Provinciale Statenverkiezingen een onderzoek in naar „de invloed van links gedachtegoed in het onderwijs”. Dat kondigde partijleider Thierry Baudet vrijdag aan op een partijavond in Bergen op Zoom. „Schoolboeken van vakken als aardrijkskunde en biologie, en natuurlijk ook studies. We gaan het allemaal in kaart brengen.”

Volgens Baudet worden scholieren en studenten blootgesteld aan ,,extreemlinkse’’ hoogleraren, docenten en lesmaterialen. Hij omschreef het onderzoek, dat zal worden uitgevoerd door het Renaissance Instituut, het wetenschappelijk bureau van Forum, als de eerste stap in de „culturele transformatie” die de partij nastreeft. 

„Alle culturele en maatschappelijke instituties in Nederland zijn in zeer hoge mate geïnfiltreerd door linkse activisten.”, aldus Baudet. „Wij moeten, heel langzaam, achter al die bureautjes onze mensen zien te krijgen.’’

Daar valt wel het enige over te zeggen. Ten eerste kent het meeste van wat we leren over taal, wiskunde en biologie geen politieke kleur. Dit in tegenstelling tot de logica van Baudet zelf. Scholieren en studenten worden volgens Baudet blootgesteld aan ‘extreemlinkse hoogleraren, docenten en lesmaterialen’ dat zou een zorgwekkend gegeven zijn maar dat kun je iets relativeren als je bedenkt dat Baudet het CDA en de VVD ook als extreemlinks ziet.

Wat zorgwekkender is dat hij die situatie wil laten onderzoeken door het op zijn minst omstreden bureau van zijn eigen partij. Erger nog, Thierry ziet dat als de eerste stap van een ‘culturele transformatie’. Klinkt die retoriek niet ergens bekend? Langzaam wil Baudet ‘zijn mensen’ achter die bureautjes zien te krijgen.

Het idee dat mensen in die het onderwijs werken wat linkser dan gemiddeld stemmen is niet nieuw, dat is zelfs aangetoond. Je hoeft ook niet hoogopgeleid of geïndoctrineerd te zijn om te begrijpen wat de sociaal-economische redenen daarachter zijn. Ik geef je op een briefje dat de gemiddelde bankier of projectontwikkelaar bovengemiddeld vaak VVD stemt.

Het probleem zit hem in het verdachtmaken van onze onderwijzers. Met deze stelling beschuldigt hij ze van een dubbele agenda en geeft hij aan weinig vertrouwen te hebben in ons onderwijsstelsel. Alsof leraren hun politieke voorkeur en hun vak niet kunnen scheiden. En in gevallen waar dat zo zou zijn neemt hij vervolgens de leerlingen ook niet serieus.

Voor de zoveelste keer laat Thierry Baudet zich kennen als complotdenker. Mocht er als iets kloppen aan zijn theorie is het vooral een mislukt complot. Nederland kent al decennia geen links kabinet en de rechtse meerderheid is gestaag gegroeid.

Het meest zorgwekkende is het taalgebruik van Baudet, in zijn hedendaagse retoriek spreekt hij over ‘culturele transformatie’. Het doet denken aan boekverbrandingen en de Culturele Revolutie van Mao. Zowel links- als rechtsom een manier van denken die herinnert aan totalitaire regimes,

Waar komt dit gedachtengoed van Thierry Baudet en Forum van Democratie vandaan? Kunnen ze zo slecht tegen kritiek buiten de eigen bubbel dat ze opponenten maar het liefst ontslaan en is het daarmee alleen maar een gebrek aan historische kennis of is er meer aan de hand?

In die eigen bubbel en bij de achterban van Forum lijkt zowel een gebrek aan scholing (klimaatverandering, nexit) en het onvermogen om kritisch door te vragen (indoctrinatie?) een probleem. Zou het zo zijn dat Thierry zijn wereldbeeld baseert op zijn eigen fanbase?

Of is het een gerichte aanval op de vrije maatschappij en heeft Baudet juist heel veel geleerd uit de geschiedenisboekjes? Of je die vijandbeelden dan van extreemlinks of van extreemrechts jat doet er niet meer toe, het is één pot nat en vaak genoeg effectief gebleken. En juist onderwijs is een van de belangrijkste wapens tegen totalitarisme, laten we er zuinig op zijn.

Woutel

Share

3 thoughts on “Waarom wil Thierry Baudet het onderwijs zuiveren?

  1. Ik deel ook deze zorgen. In Turkije zijn ook alle proffesoren inmiddels gearresteerd door mensen van de partij. Zo kan je de geschiedenis en toekomst aanpassen. Kan de Fvd misschien ook doen ?
   Maar doe dat dan niet hier.

 1. Vrij irrelevant. Partijtje met twee zetels. Peilingen zeggen niks want de meeste partijen hebben een campagnebudget en -teams en die zijn nu niet aan het campagne voeren.
  Verder ben ik de islam aan het hervormen en dat betekent wel degelijk dat de kalifaatkorans, die niet voldoen aan de door mij gestelde eisen, verboden zijn.
  Dat is niet links of rechts ofzo. Er staat niks in de kalifaatkoran van professoren, daarom doen ze er in de moskee ook niks mee. Die van mij is erg populair op facebook, mits gepromoot. Daarbij treedt een normaalverdeling op, dus verkiezingen leiden in dit stadium ook tot niks. Het is een visie uitwerken en erdoorheen drukken.
  De generalisaties uit dit stuk kloppen dus niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1