facebook
Wombats poepen blokjes

Wombats poepen blokjes

De wombat is het enige dier dat uitwerpselen maakt in de vorm van kleine kubusjes. Hierdoor kan hij ze makkelijk stapelen om zijn territorium af te bakenen. De wombat kan trouwens nog meer handige trucjes met zijn achterste.

Het buideldier heeft nogal elastische ingewanden waardoor ze in staat zijn hun uitwerpselen in de vorm van vierkante blokjes te kneden. Die rollen niet weg en zijn dus erg geschikt om te stapelen en zo hun territorium te markeren. Ze kunnen wel honderd vierkante drolletjes per dag produceren.

Wombats leven in Australië en op Tasmanië en verblijven in een burcht. Om zich te verdedigen tegen concurrenten en roofdieren heeft hij scherpe klauwen aan zijn achterpoten waarmee hij kan trappen als een ezel.

Bij zelfverdediging komt ook het achterste van de wombat weer van pas. Hij past namelijk precies in zijn burcht en zijn kont dient daarbij als schild tegen bijvoorbeeld dingo’s.

De huid van de achterkant van een wombat is zo stevig dat deze dient als een pantser, hij heeft ook maar een klein staartje dus daar krijgen roofdieren ook geen grip op. Mocht de aanvaller proberen over de wombat heen te kruipen om hem te grijpen zet hij zich af met zijn formidabele achterpoten en plet hij de vijand tegen de wanden van zijn burcht. Het komt zelfs voor dat hij daarbij de kaak of schedel van de rover breekt.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1