facebook
Toetanchamon had buitenaards mes

Toetanchamon had buitenaards mes

Het mes van de Egyptische farao Toetanchamon is gemaakt van metaal uit een meteoriet. Volgens een recent wetenschappelijk artikel blijkt dit uit röntgenonderzoek. 

Het betreft één van twee messen aangetroffen op de mummie van de 3300 jaar oude farao Toetanchamon. Het ene mes heeft een gouden lemmet, het ‘buitenaardse’ mes heeft een ijzeren lemmet. Al ruim 90 jaar verbazen wetenschappers zich hierover omdat de toepassing van ijzer in het oude Egypte zeer uitzonderlijk was.

Opmerkelijk is dat het mes na ruim drie millennia geen roestvorming kent. Met behulp van röntgen hebben onderzoekers van de Universiteit van Pisa en het Egyptisch Museum in Caïro het ijzer geanalyseerd. Uit deze analyse blijkt dat het ijzer hoogstwaarschijnlijk afkomstig is van een meteoriet.

De onderzoekers hebben alle meteorieten binnen een straal van 2000 km van de Rode Zee bestudeerd. De samenstelling van het erts in een 16 jaar geleden (her)ontdekte meteoriet komt overeen met die van het ijzer in het mes van Toetanchamon. Dit suggereert dat de oude Egyptenaren de meteoriet een bijzondere status toekenden en misschien wisten dat deze buitenaards was.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1