facebook
‘Mike the Headless Chicken’ leefde nog 18 maanden

‘Mike the Headless Chicken’ leefde nog 18 maanden

‘Mike the Headless Chicken’ was een haan die na zijn onthoofding nog 18 maanden leefde. Zijn eigenaar probeerde hem te onthoofden maar slaagde hier niet geheel in zodat zijn hersenstam grotendeels intact bleef. In de 18 maanden dat Mike nog leefde werd hij beroemd in Amerika.

Ook een kip kan niet leven zonder kop maar door de hoek waarin de onthoofding hier plaats vond functioneerde het belangrijkste deel van de hersenen nog. Dat zit bij kippen namelijk schuin achterin de kop. Eigenaar Lloyd Olsen realiseerde zich dat hier geld mee te verdienen was. Hij noemde de haan Mike en ging met hem op tournee langs kermissen. Mike werd dusdanig beroemd dat hij zelfs in bladen als Time en Life kwam te staan.

Voor 25 cent mocht je ‘Miracle Mike’ bezichtigen. Op een gegeven moment verdiende Mike $4500,- per maand (destijds een vermogen!) en werd zijn waarde getaxeerd op op $10.000,-. Tijdens de show werd ook een gedroogde kippenkop tentoongesteld als de kop van Mike. Dat was boerenbedrog, die kop was namelijk opgegeten door de kat van Olsen.

Olsen voerde Mike met behulp van een pipet, en zorgde vanzelfsprekend goed voor zijn haan zonder kop. Want een kip met gouden eieren die slacht je niet, althans niet nog een keer…. Uiteindelijk overleefde Mike het toch niet. De haan stikte in zijn eigen slijm in een motel in Phoenix. Lloyd Olsen was zijn pipet vergeten en het lukte hem niet de luchtwegen van Mike vrij te maken.

Het succes van Mike leidde tot een hoop navolging van mensen die rijk wilden worden met een onthoofde kip. Voor zover bekend is dit nooit gelukt, geen van de slachtoffers leefde langer dan twee dagen door. Sinds 1999 wordt in Fruita waar Mike in 1945 uit het ei kroop jaarlijks Mike the Headless Chicken Day gevierd ter ere van de wereldberoemde haan.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1