facebook
De harteloze hypocriete heksenjacht van Geert Wilders

De harteloze hypocriete heksenjacht van Geert Wilders

Geert Wilders wordt al sinds 2004 zwaar beveiligd vanwege doodsbedreigingen. Waarschijnlijk is er niemand in Nederland die meer ervaring heeft met ernstige bedreigingen dan de voorman van de Partij voor de Vrijheid. Toch vormt dat voor de veroordeelde racist geen enkel beletsel om ook andere politici in gevaar te brengen. Dat het tegenwoordig gebruikelijk is dat in Nederland politici, journalisten en wetenschappers bedreigd worden en daarom beveiligd moeten worden is een ruwe werkelijkheid die niemand ontgaan zal zijn. Een van de hoofdschuldigen aan het huidige gure politieke klimaat is PVV-leider Geert Wilders.

Hoewel we er inmiddels nauwelijks nog van opkijken dat bedreigen en intimideren aan de orde van de dag is, is het belangrijk om te onthouden dat het Geert Wilders is die in Nederland begon met de politieke stijl van haatzaaien, ophitsen en verdachtmaken. Mede dankzij zijn vele navolgers kunnen we inmiddels bijna dagelijks in de krant lezen wat de oogst is van die vorm van politiek bedrijven.

Geert Wilders deed al aan schelden en haatspraak toen Donald Trump nog een smoezelige realityster was. Moeiteloos noemde hij het parlement een nepparlement en beweerde hij ongefundeerd dat de Nederlandse rechtspraak partijdig zou zijn. Geert Wilders zaagt al bijna twintig jaar aan de poten van onze democratie. Het heeft hem en zijn Partij die geen partij is geen windeieren gelegd. De PVV is al jaren een van de grootste partijen van Nederland. Toevallig bestaat de PVV op het moment dat ik dit schrijf exact 17 jaar. In al die jaren heeft de PVV politiek precies niets voor elkaar gekregen.

Wel hebben Geert Wilders en de PVV de belastingbetaler inmiddels tientallen miljoen euro’s gekost aan beveiliging en incapabele parlementariërs, senators, Statenleden en raadsleden. In ruil daarvoor kregen we haat, wantrouwen en een verlamde Tweede Kamer. Je kunt je afvragen of we zonder Wilders ooit van ogenschijnlijk nog radicalere navolgers als Baudet, Van Meijeren en Van Houwelingen hadden gehoord. De erfenis van Wilders in een notendop.

Electoraal gezien is de PVV de meest succesvolle extreemrechtse partij in naoorlogs Nederland. Even leek die tijd voorbij, toen Forum voor Democratie vier jaar geleden de grootste partij van Nederland werd. Maar dankzij Baudet en de zijnen, die niet in staat bleken hun fascistische gedachtengoed nog langer te vermommen, staat de PVV er nu beter voor dan ooit. Door de eindeloze aandacht voor Circus Baudetti de laatste jaren lijkt het soms net alsof we vergeten zijn dat de PVV ook nog steeds een gevaarlijke club is.

In 2019 kon Forum voor Democratie (mede) scoren door zich voor te doen als fatsoenlijk alternatief voor de PVV. Hele volksstammen trapten erin. Vier jaar later zijn de rollen omgedraaid. Door de krankzinnige radicalisering van Forum lijkt Wilders opeens wel bijna beschaafd. En zo heeft het er nu alle schijn van dat de PVV ‘gewoon’ weer de tweede partij van Nederland wordt bij de aanstaande Statenverkiezingen.

Wijsheid en mildheid komen bij Geert Wilders duidelijk niet met de jaren. Waar vriend en vijand de bedreigingen aan zijn adres (ondanks zijn verwerpelijke rascistische opvattingen) stelselmatig hebben veroordeeld doet Wilders zelf precies het tegenovergestelde. Met enige regelmaat wordt Sigrid Kaag (D66) door Geert Wilders uitgemaakt voor heks. Op het eerste gezicht misschien onschuldig, maar hoe dan ook seksistisch. Het is een vorm van demoniseren die in een gepolariseerde samenleving grote gevolgen kan hebben. Niet alleen in de vorm van fakkelman Max van den Berg die Kaag vorig jaar thuis bezocht,  maar ook demonstranten in Diepenheim vonden het recentelijk helemaal normaal om ‘heks’ Kaag op te wachten met fakkels. De hooivorken waren ze vergeten.

Dit alles zegt iets over het karakter van Geert Wilders. Het onderstreept dat Wilders niet alleen hypocriet is, maar ook kwaadaardig. Als je zelf al twintig jaar leeft met bedreigingen en permanente beveiliging, weet je welke impact dat heeft op je leven. Als je dan als ervaringsdeskundige bewust ook anderen in gevaar brengt ben je op z’n minst roekeloos en harteloos.

Wilders noemt kritiek op zijn optreden vaak volledig ongegrond een heksenjacht. Ondertussen bouwt hij zelf de brandstapel voor anderen. Wilders is een van de hoofdschuldigen van het haatklimaat in Nederland en weigert daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Dat betekent niet dat hij geen verantwoordelijkheid draagt. Ook niet als iemand iets overkomt. De PVV is een gevaarlijke partij, helaas vinden nog steeds heel veel Nederlanders dat geen enkel probleem.

Wouter Louwerens

P.S.: Misschien is het 17-jarig bestaan van de PVV een goed moment om te memoreren dat massamoordenaar Anders Breivik zich liet inspireren door de woorden van Geert Wilders, hij noemde de naam Wilders maar liefst dertig keer in zijn manifest.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

Beeldcredit: Hotpot.ai

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1