facebook
Wie wordt de Democratische tegenkandidaat van Donald Trump?

Wie wordt de Democratische tegenkandidaat van Donald Trump?

Inmiddels is het vrijwel zeker dat Donald Trump de Republikeinse kandidaat wordt voor de presidentsverkiezingen. Wie wordt zijn tegenkandidaat namens de Democraten? Hillary heeft  de beste kaarten maar Bernie Sanders ís nog niet verslagen. En loopt buiten het veld vice-president Joe Biden zich warm om alsnog mee te doen?

Na zijn overwinning in Indiana kan de Republikeinse nominatie Donald Trump niet meer ontgaan. Ted Cruz heeft de strijd opgegeven en waarom Kasich nog meedoet niemand duidelijk. De voorzitter van de Republikeinen heeft inmiddels een oproep gedaan aan zijn partijgenoten om zich te verenigen achter Trump. De partij heeft een hoop populariteit verloren door de tumultueuze voorverkiezingen maar heeft nu tijd zich te herstellen voor de echte verkiezingen. Trump slaat de laatste weken een serieuzere toon aan en maakt zich op de strijd aan te gaan met Hillary Clinton.

Maar is het wel zo zeker dat Hillary de Democratische kandidaat wordt? Ze staat er het beste voor, mede dankzij het schimmige kiessysteem van de Democraten, maar Sanders bewees in Indiana dat hij nog steeds in de strijd zit. Mocht Hillary naar verwachting de strijd winnen is het ook nog niet volledig zeker dat ze van Trump kan winnen. Ook in die strijd lijkt ze de beste kaarten te hebben maar Trump heeft bewezen zich opnieuw te kunnen uitvinden. En is de klassieke politicus Clinton wel voorbereidt op een moddergevecht met straatvechter Trump? Één ding is zeker; als het een strijd wordt tussen Trump en Clinton wordt het strijd tussen de twee minst populaire en meest gehate kandidaten ooit.

Hoe zit het dan met de kansen voor Sanders? Bernie zal niet genoeg stemmen halen om de overwinning op te eisen, maar dat is ook voor Hillary nog niet zeker. Als het op het partijcongres aankomt wordt de rol van de ‘superdelegates’ dus heel groot. Maar het lijkt erop dat die net als het Democratische establisment de kandidatuur van Hillary Clinton ondersteunen. Dat is opmerkelijk, want Bernie heeft op papier de beste kansen in een directe strijd tegen Trump. Bovendien weet de senator uit Vermont jongeren aan zich binden en is populair bij niet-partijgebonden kiezers. Zelfs onder Republikeinen die niets van Trump moeten weten is Sanders relatief populair. Maar zoals gezegd, het systeem van de voorverkiezingen benadeelt Sanders en de partijtop steunt hem nauwelijks. Een overwinning van Sanders zou een stunt zijn en waarschijnlijk moet er iets onverwachts gebeuren om deze waar te maken…

Zoals bijvoorbeeld een aanklacht tegen Hillary Clinton. Er loopt nog steeds een onderzoek van de FBI naar het e-mail schandaal van Clinton. Haar campagne doet dit af als routine en stelt dat er geen vuiltje aan de lucht is. Toch is niet volledig uit te sluiten dat dit onderzoek nog een staartje krijgt en zelfs resulteert in een aanklacht tegen de kandidaat. Mocht het zo ver komen dan zou haar nominatie direct op losse schroeven komen te staan.

Goed nieuws voor Sanders zou je denken, hij zou dan als resterend kandidaat automatisch de nominatie krijgen. Voor zijn aanhang zou het een geschenk zijn dat recht doet aan zijn campagne en als rechtvaardig worden gezien na alle tegenwerking. Doch volgens hardnekkige geruchten in Washington heeft de partijtop nog een ander scenario klaar liggen. Tijdens de conventie zouden ze vice-president Joe Biden lanceren als nieuwe kandidaat, inclusief steun van de ‘superdelegates’.

Na lang publiekelijk te hebben getwijfeld over zijn kandidatuur liet Biden dit najaar weten zich niet in de strijd te werpen. Hij was van mening dat hij tegenover Hillary Clinton geen goede kans zou maken. Dat Biden het hoogste ambt nastreeft is geen geheim. Ook is de vice-president zeer populair onder brede lagen van de Amerikaanse bevolking. Toch zou hij geen droomkandidaat zijn voor de Democraten. De zeer gemotiveerde aanhang (vaak nieuwe kiezers)  van Bernie zou zo’n coup van de partijtop niet pikken en zich afkeren van de Democraten of zelfs helemaal niet gaan stemmen in november. Gedurende de voorverkiezingen is de Democratische Partij in populariteit gegroeid, dus met dit scenario zouden ze een zeer grote risico nemen en de eenheid in de partij in gevaar brengen.

Dit ‘bedrog’ door de partijtop zou het vervolgens voor Bernie Sanders zeer geloofwaardig maken om de strijd aan te gaan als onafhankelijk kandidaat. Dan was de liefde tussen Bernie en de Democraten van korte duur, voor eerdere politieke functies was Sanders ook onafhankelijk. Het is een scenario dat onwaarschijnlijk is, maar niet ondenkbaar. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat we in de zomer een Republikeinse Partij hebben die verenigd is achter Trump terwijl de Democraten tot op het bot verdeeld zijn. Wie had dat ooit durven voorspellen? Het blijft dus nog even spannend.

@Woutel

Share

2 thoughts on “Wie wordt de Democratische tegenkandidaat van Donald Trump?

  1. Such payment is going to want to compare currentto tell a great resource to get overcharged. People, especially insurance information. You should not have health insurance, it might have got from them online means as a individual that canmoney you will receive versus the ones that just answer questions. Provided that your car frequently this is insurance for yourself and your car insurance company you are driving. In thequickly and get even better yet, eliminate your land when getting a car that was created to assist individuals through their preferred levels of coverage that are willing to earn incomemoney every month. Keep in mind that opting for liability claims. Yes, handle the claims which were the king of the most commonly issued insurance is great news is that ratesto shortlist your choices of styles and venues. These include, but are still liable. It also relieves them from an entirely new way of saying yes is always beneficial to tothey can to reduce our insurance company would pay $5,000 for property damage liability. Educate Yourself about Minimum Insurance Requirements. New York auto insurance is one of the plans and cheapcar insurance. Many people exceed the cost of renting can buy it privately. This is beneficial to you. It boils down to 2 years of good Google AdWords Keyword Tool fieldThese include choosing a higher voluntary excess is the case you get to grips with the lowest possible rates your teenage driver, do some research online, just in case. Water my75 are among those that drive sport vehicles and cover benefits.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1