facebook
Wat heeft de PVV in elf jaar bereikt?

Wat heeft de PVV in elf jaar bereikt?

In 2005 werd de Groep Wilders opgericht (zetelroof zou hij nu zeggen) door Geert Wilders na ruzie met zijn VVD-fractie. Later werd dit de Partij voor de Vrijheid. Elf jaar later is de PVV stevig gegroeid in de peilingen en is Geert Wilders nog steeds partijleider, fractievoorzitter en enig lid van de partij die dus eigenlijk geen partij mag heten. Wilders zou het zelf allicht een neppartij noemen, ook heeft de beweging trekjes van een sekte.

De PVV is in veel peilingen de grootste, hoewel er inmiddels een daling is ingezet. Dat de PVV toch weer zo succesvol is kun je verwonderlijk noemen. De rechts-populisten hebben per saldo de afgelopen tien jaar niets bereikt. Éénmaal waren ze dicht bij regeringsdeelname, in 2010 was de PVV met 24 zetels de derde ‘partij’ van Nederland. Toch deed de PVV niet mee. Ze sloten dat jaar wel een gedoogakkoord met het CDA en de VVD. Dat leek een slimme zet, wel de lusten en niet de lasten van regeren. Wilders zal zich ook gerealiseerd hebben dat hij geen capabele bewindslieden in huis heeft. Toch was ook dit al te veel verantwoordelijkheid voor Wilders en liet hij het kabinet na twee jaar struikelen. Wilders zou het pakket aan bezuinigingen dat voorlag niet kunnen verantwoorden aan zijn achterban. Dat terwijl dat de PVV-fractie met haar stemgedrag zich weinig aantrekt van de eigen achterban.

Dan mag je het toch bijzonder noemen dat de PVV er nu zo goed voor staat in de peilingen. Nederlanders zijn blijkbaar kort van memorie. De PVV neemt geen verantwoordelijkheid, houdt zich niet aan het eigen programma en kan niet samenwerken. Tel daarbij de vele schandalen rond diverse PVV-ers op en hebt een recept voor ineenstorting.
Zo zou je denken. Maar Geert voelt haarfijn aan wat ontevreden Nederland wil horen. Geert is het vleesgeworden chagrijn en weet met simpele one-liners angst en boosheid te bespelen. Het is een eenvoudige herhalende formule die effectief is op welk onderwerp dan ook. In willekeurige volgorde: vluchtelingen, islam, Polen, de EU en de gevestigde orde in Den Haag. Bij dat laatste vergeet hij voor het gemak steeds dat hij een van de langstzittende kamerleden is en grotendeels de agenda bepaalt.
De wijze waarop de PVV de agenda bepaalt is meestal volgens de eigen spelregels. Voor leugens draait de partij haar hand niet om. En ook het uitschelden en beledigen van andere politici is eerder regel dan uitzondering. Datzelfde geldt voor instituties. Als Geert iets niet voor elkaar krijgt spreekt hij over een ‘nepparlement’. Nadat hij in 2016 veroordeeld werd (een strafblad is gelukkig niet ongebruikelijk in zijn partij) was het natuurlijk de rechtbank die de schuld kreeg.

Heeft de PVV dan niets bereikt? Beleidsmatig niet nee, extraparlementair wel. De PVV heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan een gepolariseerde samenleving. Mede dankzij Wilders denkt een grote groep Nederlanders dat debat voeren een kwestie van de grootste bek is. Dankzij de PVV is het wantrouwen wegens politici groter dan ooit. En ook dankzij de PVV voelen minderheden zich onzeker en onveilig. Het belangrijkste wapenfeit vóór de PVV? Ze hebben veilig gesteld dat plucheplakker Geert Wilders en zijn trawanten, die in het bedrijfsleven nooit aan de bak zouden komen, voorlopig nog wel even uit de staatsruif vreten. Dát is het enige resultaat van de PVV de afgelopen elf jaar.
@Woutel

Dit artikel is een herziene versie van een eerder artikel ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de PVV

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Share

11 thoughts on “Wat heeft de PVV in elf jaar bereikt?

 1. In het interview met Rick Nieman afgelopen zondag zei Wilders over de kritiek dat zijn plannen tot een A4’tje beperkt zijn gebleven: ‘Het verkiezingsprogramma had op een postzegel gekund. Dat is onze visie… Dat is de grote lijn.’
  Ik vermoed dat hij met ‘een postzegel’ een tweet bedoelt. Dat kan ik me goed voorstellen, want de PVV (Wilders en Bosma) hebben geen concrete plannen, behalve carnaval vieren. Dat is blijkbaar voor het volk belangrijker dan een publiek debat.

 2. De PVV heeft heel veel bereikt punten waar de PVV al jaren op staat te hameren laatst nederlandse nationaliteit afpakken van syriëgangers en criminelen.

  En nog veel meer punten die worden overgenomen. Graus Van de PVV landbouw die al heel veel bereikt heeft. Agema die al veel bereikt heeft ouderenzorg.

  Dus alstublieft hier geen gaan verkopen dat de PVV niets bereikt heeft.

  1. BEste Lex. De Nederlandse nationaliteit afpakken van criminelen? Daar kan ik niets over terugvinden. Bovendien zou dat Geert Wilders stateloos maken.
   Mag ik u overigens aanraden om uw toetsenbord eens te controleren? Het lijkt zo nu en dan niet goed te werken.

 3. Staat veel onzin in het verhaal… een fact-free verhaal dus.
  Welke huidige tweede kamerleden van de PVV hebben een strafblad ?

  `Wilders liet na twee jaar het kabinet struikelen`
  Nee, is pas naar buiten gebracht door mensen van het CDA dat het niet aan Wilders lag .

  `Dankzij de PVV is het wantrouwen wegens politici groter dan ooit.`
  Dat is de afgelopen vier jaar toch echt vooral te wijten aan liegende en slecht functionerende VVD´ers en PVDA´ers . Er zijn meerdere ministers en staatssecretarissen voortijdig opgestapt, en ook een kamer voorzitter (VVD)..

 4. Wat de PVV heeft bereikt de afgelopen elf jaar…
  1) 130 km. per uur op de Afsluitdijk
  2) Cavia politie
  3) Dat Hollanders en allochtonen verder van elkaar af zijn komen te staan, elkaar nog minder vertrouwen en angstig zijn voor elkaar!

 5. “LOL”! “Wilders liet het kabinet na twee jaar struikelen. Wilders zou het pakket aan bezuinigingen dat voorlag niet kunnen verantwoorden aan zijn achterban.” Hier ben ik gestopt met lezen. Woutel, verdiep je eens in de materie in plaats van onzin uit te kramen. Dit noemen we nepnieuws
  CDA-leider Maxime Verhagen en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) lieten het kabinet Rutte 1 struikelen! Dat is toch wel bij ieder weldenkend mens al jaren bekend! Dat het z.g. “weglopen” door de VVD en het CDA als excuus gebruikt wordt om tot een Cordon Sanitaire te komen, weet onderhand toch ook iedereen. Dus Woutel, terug in je hok en je huiswerk opnieuw maken …

   1. @admin – Jahá, … CDA’er Hans Hillen is natuurlijk ook een groot liegebeest! Heeft als CDA’er er alle belang bij om de “Grote Blonde Leider” de hand boven het “peroxide hoofd” te houden. Een reconstructie in de Volkskrant destijds, ook al zulke Wilders fans, komt tot dezelfde conclusie, Maar ja, die liegen natuurlijk ook alles wat los en vast zit bij elkaar. Wat echter niet gelogen is, is dat sommigen onder ons te lang onder een steen leven, hun eigen waarheid komt hun ff net iets beter uit; ook al is dat van A tot Z gelogen …

    N.B. admin, doe eens wat vaker “goegelen”, selecteer het nepnieuws er uit … en er gaat een héle nieuwe wereld voor je open.

 6. Nou, ik heb nog niet meegediscussiëerd, en zal dat ook niet gaan doen. De bedoeling van je eigen mening mogen uitbrengen is nooit geweest om maar te zeggen wat je wil, ook al heb je geen boodschap aan het waarheidsgehalte van wat je zegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1