facebook
Was Sinterklaas zwart? Zou zo maar kunnen.

Was Sinterklaas zwart? Zou zo maar kunnen.

Het Friese antidiscriminatiebureau Tûmba heeft een poster verspreidt op basisscholen met daarop een highfivende witte én zwarte Sinterklaas. Met deze poster wordt leerlingen gevraagd een nieuw Sinterklaasverhaal te schrijven. Het mooiste verhaal wordt op 5 december afgedrukt in de Leeuwarder Courant. Tûmba liet weten dat de poster ook een knipoog is naar het Sinterklaasjournaal van vorig jaar waarbij de Sint assistentie kreeg van een zwarte Hulpsint.

In een aantal Friese gemeenten schoot dit initiatief in het verkeerde keelgat. In Menaldumadeel en Opsterland zijn moties aangenomen waarin een meerderheid van de raad dit een ongewenste inmenging in de Pietendiscussie vindt. In Heerenveen heeft de lokale VVD zelfs geprobeerd te bezuinigen op subsidie voor Tûmba. Een motie hiertoe haalde het niet. Waar de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet al een paar jaar een gevoelige blijkt te zijn gooien een aantal Friese gemeenteraden zo dus nog wat olie op het vuur. Een zwarte Sinterklaas is niet welkom.

Russisch Icoon
Russisch Icoon

De Friese raadsleden vergeten één klein detail. Misschien was Sint Nicolaas wel zwart. Over de historische Nicolaas van Myra zijn veel legenden in de omloop. Hierdoor is de goedheiligman beschermheilige van apothekers, prostituees, boogschutters, kinderen, ongehuwde vrouwen, kooplieden, studenten, geliefden, slagers, dieven, moordenaars, piraten en zeelieden. Bovendien is hij een van de belangrijkste beschermheiligen van Rusland. Een indrukwekkend CV kun je zeggen. Natuurlijk is niet meer na te gaan welke van de vele verhalen op waarheid berusten. Maar was de heilige wit? Volgens sommige bronnen was hij van Moorse afkomst. Op oude Russische iconen is de heilige afgebeeld met een getinte huid. En ook uit een recente reconstructie aan de hand van zijn schedel door de BBC (handig dat die katholieken van alles bewaren) blijkt dat de Sint waarschijnlijk niet zo wit was als wij hem kennen.

Bovenstaande wisten de Friese raadsleden waarschijnlijk allemaal niet. Afgezien daarvan is het bijzonder te noemen dat ze met hun acties een antidiscriminatiebureau proberen aan te zetten tot discriminatie. Rare jongens die Friezen.

De omstreden poster van Tûmba
De omstreden poster van Tûmba
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1