facebook
Waarom zouden zwijnen varkensmutsen dragen?

Waarom zouden zwijnen varkensmutsen dragen?

Pegida Nederland roept sympathisanten op zaterdag een varkensmuts te dragen bij een demonstratie voor de ambtswoning van Burgemeester Van der Laan in Amsterdam. Dit nadat Pegida-frontman Edwin Utrecht gisteren werd opgepakt in Ede omdat hij een varkensmuts droeg.

Niet verstandig natuurlijk van de politie in Ede. Als Pegida binnen de grenzen van de wet gebruik maakt van het recht op meningsuiting moeten we dat accepteren. Ook als het om een puberale provocatie gaat. Daar kan onze democratie heus wel tegen.

Dat laat onverlet dat Pegida een eng clubje is. Voorman Edwin Utrecht gaat onder meerdere namen door het leven en is bekend als wapenhandelaar in Duitsland. Eentje die zich dus voordoet als bezorgde burger maar ook fan van extreemrechtse-clubs als Pro Patria en Identiair Verzet. Pegida noemt zich de enige echte Nederlandse tak van Pegida. Ook in de Duitse top bevinden zich omstreden figuren als bijvoorbeeld voorzitter Lutz Bachmann die zich graag als Hitler uitdost.

Pegida doet zich graag voor als club van verontruste burgers die zich zorgen maakt om de islamisering van Europa. Maar als je kijkt naar hun demonstraties zijn hierbij steevast aanhangers van extreemrechtse bewegingen bij aanwezig en hakenkruizen en white powersymbolen te zien. Waarom zou je je zorgen op deze manier uiten als fatsoenlijk burger?

Het is schandalig dat rechtse blogs en de PVV de bruine walm die van Pegida afkomt negeren. Door de symboliek en terminologie van Pegida te relativeren trek je de wolf schaapskleren aan. Wanneer je als demonstrant bewust kiest om een varkensmuts te dragen kies je ervoor een minderheid te provoceren. Het is geen islamkritiek, het is het bewust kwetsen van een bevolkingsgroep. En het mag dan binnen de wet zijn, maar voor welke beschaving kom je dan eigenlijk op?

 

Share

One thought on “Waarom zouden zwijnen varkensmutsen dragen?

  1. Die pegida knuppels willen nu bij woonhuizen van politici protesteren lijkt me dat anderen maar eens bij de huizen van willekeurige pegida aanhangers moeten gaan protesteren. Ik ben deze homohatende fascistenclub uit Duitsland wel een keer beu met hun stormfront, skinheads en NVU gespuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1