facebook
“Waarom ik als voormalig SP-lid nu pro-EU ben.”

“Waarom ik als voormalig SP-lid nu pro-EU ben.”

Had je me dit in 2005 verteld, dan had ik je waarschijnlijk uitgelachen. Om eerlijk de waarheid te zeggen, weet ik niet meer wanneer het bij mij binnenkwam dat de SP-logica niet zo mooi is in de praktijk, als in theorie. Natuurlijk had ik, net als iedereen die opzegt als lid van de Socialistische Partij, mijn eigen issues met de partij.  Die zal ik hier niet noemen en dat is ook niet nodig. Als ik wil moddergooien was ik immers wel SP-lid gebleven.

Mijn moment van bezinning wat betreft het Europa beleid kwam met het Oekraïne-referendum.  Als een mokerhamer mag ik wel zeggen. Want Nederland kent helemaal geen bindend referendum. Wel een adviserend referendum.  Het associatieakkoord was al in meerderheid aangenomen in de EU door de andere lidstaten. En omdat de SP samen met rechts een referendum wilde moest iedereen in de EU maar stoppen met wat ze deden. Het is compleet absurd als je er zo over nadenkt.

Maar daar stopt het niet. Zo’n referendum organiseren kost meer dan 40 miljoen euro. En dat terwijl de SP en de PVV nog niet eens een meerderheid vormen in ons eigen parlement, laat staan die 2 SP zetels in het Europees parlement.  Wat vervolgens geschiedde had je niet hoeven verbazen.

Mijn stem werd gereduceerd tot een simpel ja of nee. Terwijl politici er al jaren mee bezig waren hadden jij en ik  maar een paar weken om alles tot ons te nemen. Men stemde tegen het referendum. En ‘Koning Inlegvel’ noteerde het, maar kon er evengoed niks mee; het associatieakkoord was immers al aangenomen door de meerderheid van Europa. En één keer nee maakt nog steeds geen zeventwintig keer nee.

Mijn ogen gingen pas goed open toen de SP vervolgens op een kleuter-met-driftbui -tour ging. Want de meerderheid was volgens hen genegeerd. In Nederland zelf mag dat dan wel zo zijn. Maar u stemde over Europees beleid. Dus onze meerderheid is niet meer dan een inlegvelletje; het beleid was immers al klaar.  Ergo, meneer Van Bommel, dat maakt van u een ‘Oen van Veertig Miljoen’. Had dan gepleit voor een EU breed referendum. Maar ja, als je niet verder kunt kijken dan je eigen navel, valt dat ook niet mee.  En intussen had die arme Harry een deja-vu.

Voor mij was dat het ultieme keerpunt.  Voor mij telt extra dat ik letterlijk vijf minuten van de Duitse grens woon; ik moet er oprecht niet aan denken, zo’n grenspoortje in m’n achtertuin, omdat mevrouw Marijnissen niet snapt hoe Europese wetgeving werkt. Het idee alleen al jaagt me de stuipen op het lijf. Met één marechaussee-controle hier staat het al muurvast. En dan heeft Gelderland 36 grensovergangen. En dan tel ik voor het gemak de smokkelroutes in de Achterhoek, waar ik woon, niet mee.

Tot zover het theoretische gedeelte in eigen land. De praktijk leert ons echter, dat wij; in tegenstelling tot de Britten, geen eigen muntsysteem hebben. Daarnaast zitten wij, wederom in tegenstelling tot de Britten, Wél in Schengen. Lilian kan dus wel een referendum willen over onze interne markt, maar omdat je dan de facto Schengen eenzijdig opzegt, kun je dus vaststellen dat de SP voor een Nexit is; alleen durft Marijnissen dat niet hardop te zeggen.

Máár beste Lilian: Waarom dan nu ook nog eens zo lelijk persoonlijk doen tegenover Timmermans? Ieder z’n eigen natuurlijk, maar zonder Brusselmans is handhaving in de EU knap lastig. En  dat terwijl de Europese Commissie hoegenaamd niks kan zonder toestemming van De Raad van Europa of de Raad van ministers, beiden leggen verantwoording af aan de Tweede Kamer. Waar jij fractievoorzitter bent. Kortgezegd; Als je niet weet hoe het systeem werkt, wil je het systeem dan niet opblazen, alleen omdat jij een hekel aan Timmermans hebt en niet weet hoe de EU werkt?

Heel fijn, dank je wel.

Persoonlijke Voetnoot; Mijn Familie verloor hun huis en thuisland als onderdeel van de afspraken om WO2 te laten eindigen. Nederlands-Indië was alles dat ze ooit gekend hebben. Ik heb ze nooit horen klagen. Dat offer was immers voor jouw vrede en welvaart en voor die van mij. Is hun offer zo weinig waard voor je, dat je 75 jaar vrede en welvaart wilt negeren?

Mijn stem gaat naar Hans Brusselmans. Omdat ik weiger te geloven dat het offer van mijn familie voor niks was.

Beste Frans Timmermans, go for it;

It’s Time.

Aafke Vultink

Share

3 thoughts on ““Waarom ik als voormalig SP-lid nu pro-EU ben.”

 1. Sorry Aafke, het offer van je familie is voor niets geweest. Net als het offer van de Ambonezen. Het is een hard gelag.
  Enne… een associatieverdrag met de Oekraïne is niet goed voor ons.
  Laten we hopen dat er nog eens een Nexit-referendum komt.

 2. Beste Ad, waarom zou je in Godsnaam een Nexit willen? Afgelopen 5 mei vierden we in Nederland 74 jaar bevrijding, 74 jaar van herstel van de democratie, 74 jaar van vrede en stijgende welvaart en welzijn. Voor díe vrede, de stijgende welvaart en welzijn in de afgelopen ¾ eeuw is de vreedzame Europese Integratie voor een groot deel verantwoordelijk. Met die Europese Integratie is de droom van veel Europeanen die de verschrikkingen van de afgelopen eeuw meemaakten werkelijkheid geworden, maar er is véél te doen, vooral ook omdat die stijgende welvaart en welzijn steeds ongelijker verdeelt wordt.

  Open grenzen, Schengen, Vrij Verkeer van Werknemers en de ene munt in Europa behoren tot de grootste verworvenheden van onze tijd. Zeker in onze regio merken we élke dag de prettige kanten aan het geïntegreerde Europa, zomaar wat feiten: Sinds de invoering van Schengen verzesvoudigde de overslag in de containerhaven van Emmerich naar 125.000 containers per jaar. Die containers hebben bijna allemaal bestemming ’s-Heerenberg waar door de open grenzen een groot logistiek centrum dichtbij de binnenhaven van Emmerich kon ontstaan. Dat betekent gewoon werk in een regio waar dat dun gezaaid is. Aan de universiteit van Nijmegen is inmiddels 10% van de 1e jaars Duitser. Door het wegvallen van de grens bleek ineens de cirkel voor het vinden van een woning of werk binnen 30 km van Nijmegen met een derde groter te worden.

  Jaarlijks bezoeken 2,2 miljoen Duitsers Winterswijk die meehelpen in een krimpregio een winkelbestand –en daarmee werk- in stand te houden dat een plaats ter grootte van Winterswijk en zeker in een krimpregio zich normaal gesproken nooit kan veroorloven. In Winterswijk staat niet één winkel leeg. Iedereen kent de markt in Dinxperlo die veel Duitsers uit de wijde omtrek naar Dinxperlo halen en die gewoon werk en inkomsten voor deze grensgemeente betekenen. Omgekeerd is in Kleve ongeveer een derde van de omzet van de middenstand afhankelijk van Nederlanders. Dat werd allemaal vergemakkelijkt door het wegvallen van grenzen, in- en uitvoertarieven en wisselkoersen.

  Kunnen wonen, werken en studeren waar je wilt zijn enorme verworvenheden, die in onze regio veel werk opleveren en goed zijn voor de economische ontwikkeling van een regio die tót Schengen, Euro en EU daar verandering in brachten altijd de gevolgen heeft gemerkt van de geïsoleerde ligging aan de grens. Mede dankzij Schengen en Euro ligt onze regio niet meer aan de rafelrand van Nederland of de Bondsrepubliek, maar midden in Europa. Juist díe verworvenheden staan onder druk van het rechts- en nationaal-populisme.

  Samenvattend, er kan vast heel veel beter in de Europese Unie, maar géén EU is een slechter alternatief dan deze EU. Er zijn problemen zat die niet ophouden aan de grens en die ook nationaal nooit opgelost kunnen worden. Die problemen zijn goedkoper én beschaafder op te lossen aan Brusselse vergadertafels dan in loopgraven zoals die van Verdun of Ieper. We ervaren zeker in onze regio dagelijks de prettige kanten van de Europese Integratie, geen grenscontroles meer als je boodschappen doet of in je woon-werkverkeer, geen invoer- en uitvoerrechten meer betalen als je toevallig net teveel boodschappen hebt gedaan, geen wisselkoersen meer als je boodschappen doet of de dierentuin over de grens bezoekt en geen torenhoge telefoonrekening meer als je telefoon toevallig op het Duitse netwerk overgaat en natuurlijk werk en economische vooruitgang door open grenzen.

  Gordijnen dicht, grenzen dicht, muil dicht en vrouw achter het aanrecht en de ketting inkorten als ze de keuken uitkomt zoals Forum dat als ideaal ziet zijn geen oplossing voor vluchtelingen, voor klimaatverandering en voor illegale migratie, maar ze veroorzaken er wel een hoop problemen bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1