facebook
Het steeds openlijker en walgelijker racisme van Baudet

Het steeds openlijker en walgelijker racisme van Baudet

Met zijn opgeblazen taalgebruik en pseudowetenschappelijke prietpraat wist hij het een beetje te verstoppen, als het ware om zijn achterban een uitweg te bieden. Als je tussen de haren van je wimpers doorkeek kon je net doen of Thierry Baudet geen racist is. Wie een klein beetje heeft opgelet de laatste jaren kon al láng weten dat Baudet een wolf in schaapskleren is. Nu komt Thierry steeds openlijker voor zijn racistische ideeën en inspiratiebronnen uit. Weten we in elk geval waar we aan toe zijn.

De frontman van Forum voor Democratie zocht opnieuw de grens op door een filmpje van de neofascistische Identitäre Bewegung te delen. Een filmpje waarin misbruik wordt misbruikt om racistische bagger te verspreiden. Niet voor het eerst overigens, maar dit maal met als toevoeging foto’s van collega-politici politici Klaver, Jetten en Rutte voorzien van de tekst ‘Ich habe es gewusst’, een verwijzing naar de holocaust.

De Identitäre Bewegung is een beruchte extreemrechtse groepering. Weet je nog toen we er na de aanslag in Christchurch niet op ‘mochten’ wijzen dat de retoriek van de dader wel héél erg leek op die van Europese populistische leiders? Dader Brentont Tarrant had contacten met de Identitäre Bewegung en heeft zelfs geld aan ze gedoneerd. Laat dit even op je inwerken; Baudet deelt én onderschrijft een bewerkt racistisch filmpje van neonazi’s die  contact hadden en gefinancierd werden door de dader van Christchurch. Maar we mogen vooral het verband niet leggen.

Racistische uitingen van Baudet en degenen om hen heen zijn niets nieuws. Zijn warrige (half overgeschreven) proefschrift over oikofobie, de antisemitische complottheorie van het cultuurmarxisme, en de vele contacten met extreemrechtse kopstukken vormen al jaren een patroon. Eerdere racistische uitspraken over bijvoorbeeld Baudet’s voorkeur voor een dominant blank Europa, zijn angst voor omvolking en uitspraken over homeopathische verdunning waren al bekend. Recent kwam daar nog zijn bizarre fascistoïde ‘boreale speech’ bij na de Statenverkiezingen.

Soms zwakt Baudet z’n uitspraken een beetje af of doet ze af als een grapje. Veel van z’n uitingen zijn nogal cryptisch en er hangen altijd flarden pseudowetenschappelijke bullshit om heen. Thierry Baudet is een meester op het gebied van ‘hondenfluitjes‘. Voor een leek kan zijn taalgebruik misschien wat bombastisch lijken maar als je je verdiept herken je dat hij exact dezelfde termen gebruikt als extreemrechtse bewegingen, opiniemakers en terroristen wereldwijd, ook dat is een patroon.

Met het delen én onderschrijven van het bewerkte seksistische en racistische filmpje van een beruchte naziclub is het laatste stukje masker nu ook weggevallen. Dit is open en bloot racisme. We hebben mee kunnen genieten van de ruzie binnen Forum voor Democratie. De ogenschijnlijk gematigder Henk Otten is op een zijspoor gezet en complotdenker Robert de Haze Winkelman is weer in genade aangenomen in de Extreemrechtse Kerk. Of die interne perikelen ertoe bijgedragen hebben dat Baudet nu zo schaamteloos zijn ware aard laat zien weten we niet, maar het kan maar beter zichtbaar zijn.

Politici die dit  niet duidelijk en hard veroordelen en blijven onderhandelen met Forum voor Democratie zijn verantwoordelijk voor de verdere normalisering van racisme en antisemitisme. Net zo goed als de media die de showpony van extreemrechts maar wat graag in de spotlight zetten en nog steeds zelden een kritische vraag stellen.

En voor wie nog eens een stem op Forum overweegt in de toekomst: Stop met verontwaardigd zijn als je extreemrechts genoemd wordt. Als je stemt op een openlijke racist vinden mensen daar wat van. De tijd van smoesjes is voorbij, de wolf heeft allang geen schaapskleren meer aan.

@Woutel

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1