facebook
Waarom het niet erg is dat er veel Orks worden gedood

Waarom het niet erg is dat er veel Orks worden gedood

Russische bezetter gedraagt zich als een horde Orks

Regelmatig verschijnen er berichten in de media over grote aantallen Russische militairen die zijn gedood door de Oekraïense strijdkrachten. Doordat het Westen zich tot het kamp van Oekraïne rekent, hoor je vanzelfsprekend minder vaak over flinke aantallen Oekraïense militairen die door de Russische strijdkrachten zijn gedood. Als gevolg van diezelfde propagandaoorlog vernemen wij weliswaar regelmatig verhalen over Oekraïense burgerslachtoffers. Voor zover enige nuance.

Het werkt heilzaam om een kant te kiezen

De Russen zijn deze verschrikkelijke oorlog zelf begonnen. Het heeft er bovendien alle schijn van dat de Russische bezetter doelbewust oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid inzet om te proberen zijn doelen te bereiken. Dit maakt het logisch om de Russische bezettingsmacht als het ultieme kwaad van deze tijd te zien. Om het kwaad te bestrijden, moet je het bij voorkeur dehumaniseren. Immers, als je het kwaad beschouwt als mensen zoals jij en ik dan valt het een stuk lastiger te bestrijden.

Het maakt het dan tevens moeilijker om onbewogen te blijven bij de grote aantallen slachtoffers die vallen aan de kant van de Russische bezetter. Vergis je niet, ik heb serieus te doen met die Russische militairen die deze gewetensloze oorlog tegen hun zin voeren. Voor zover het laatste stukje nuance van mijn kant.

Russen zijn als een horde Orks

Voor onze eigen gemoedsrust mogen wij Russische militairen daarom gerust zien als Orks. Je kent ze misschien nog wel? Eerloze wezens die vechten aan de zijde van het kwaad binnen de filmreeks gebaseerd op ‘The Lord of the Rings’ van J.R.R. Tolkien. Afzichtelijke en grotendeels achterlijke wezens die in grote hordes aanstormen en voor ons gevoel terecht worden afgeslacht ten behoeve van de overwinning van het goede.

De Russen gedragen zich in de oorlog in Oekraïne nauwelijks anders dan een horde Orks. Zij trachten op grond van een getalsmatig overwicht, met slechte uitrusting, zonder visie of enig mededogen een legitieme natie te onderwerpen. Hoofdzakelijk vormgegeven door het permanent terroriseren van de Oekraïense burgerbevolking.

De oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid die onderdeel uitmaken van hun reguliere oorlogspraktijken leiden er toe dat ze zichzelf reeds in belangrijke mate hebben gedehumaniseerd. Tegelijkertijd slachtofferen ze zonder mededogen hun eigen soldaten als kanonnenvoer. Qua beeldvorming heeft de Russische regering daarmee zijn eigen manschappen gemarginaliseerd tot weinig meer dan een horde verachtelijke Orks.

Orks moeten worden gedood

Met elke nieuwe Russische mobilisatie zal het aantal gedode Russen fors toenemen. De Russen lijken hun gemobiliseerde militairen namelijk bij uitstek in te zetten als kanonnenvoer. En de voornaamste taak van kanonnenvoer bestaat er nu eenmaal uit om militaire weerstand te bieden tot de dood er op volgt.

Hunkerend naar vrede en veiligheid kunnen wij ons de Russische militairen daarom het beste inbeelden als Orks. Om vervolgens hoopvol te glimlachen als er wederom grote aantallen van deze eerloze wezens naar de verdoemenis worden gejaagd. Binnen onze collectieve verbeelding bestaan Orks immers om het kwaad te dehumaniseren en om in groten getale te worden gedood voor de overwinning van het goede. Nuanceringen voegen hieraan niets zinnigs toe. Dromen van vrede en veiligheid wel!

Drs. N.A.W. Monger

Photo by Michaela Kadlecová on Unsplash

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1