facebook
Verpest Max Verstappen de Formule 1?

Verpest Max Verstappen de Formule 1?

Met zijn indrukwekkende overwinning in Barcelona bevestigde Max Verstappen afgelopen zondag definitief zijn status als superster in de koningsklasse van de autosport. Hoeveel records gaat hij nog breken? Staan we aan de vooravond van een lange periode gedomineerd door de Nederlandse topcoureur?

Vriend en vijand zijn het er inmiddels over eens dat Max behoort tot de absolute buitencategorie in de Formule 1. Legende Nikki Lauda noemt hem zelfs ‘het talent van de eeuw’. Het is ook niet meer de vraag óf Max ooit wereldkampioen wordt maar wánneer. Misschien volgend jaar al?

Het eerste belangrijke record heeft Verstappen al op zijn naam staan. Hij is de jongste (en eerste Nederlandse) winnaar van een Grand Prix ooit. Ongetwijfeld het begin van een lange reeks records die hij zal claimen. Het meest prestigieuze record dat te pakken valt in de F1 is een verbetering van de zeven wereldtitels van Michael Schumacher. En gezien zijn leeftijd heeft Max de beste kaarten van alle rijders in het veld om dit record ooit op zijn naam te zetten. In principe kan Max zomaar nog twintig jaar meestrijden op het allerhoogste niveau.

En daar schuilt ook meteen een gevaar voor de sport. Veel kijkers haken af bij een lange dominante periode van een rijder of team. Volgens velen is de huidige dominantie van Mercedes slecht voor de sport, iets wat we daarvoor ook zagen tijdens de topjaren van Red Bull. Overigens zijn dit soort tijdperken altijd al deel van de sport. Zo heb ik sinds 1992 achtereenvolgens Williams, McLaren en Ferrari de sport meerdere jaren zien domineren.

De kritiek dat races daardoor altijd saai zijn is mij iets de kort door de bocht. Wanneer je niet alleen focust op de strijd om de eerste plaats is er vaak voldoende spannends te beleven tijdens een Grand Prix. Dat neemt natuurlijk niet weg dat een spannende titelstrijd een hoop toevoegt aan een raceseizoen.

Het is niet onrealistisch om te verwachten dat ergens de komende jaren het ’tijdperk Verstappen’ een aanvang neemt. En hoewel het nog zal moeten blijken bestaat het risico dat hij een deel daarvan dusdanig domineert dat er nauwelijks concurrentie aan te pas komt. En hoewel we Max als Nederlandse fans natuurlijk graag alle records zien pakken is het misschien beter als er zich de komende jaren nog een supertalent aanbiedt waar Max de strijd mee aan moet. En misschien is het ook wel fijn als Max in de toekomst niet jarenlang in de beste auto rijdt. Om te eindigen met een cliché: de tijd zal het leren. Voorlopig hebben we in elk geval nog genoeg te genieten!

@Woutel

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1