facebook
Sovjetpraktijken door de VVD

Sovjetpraktijken door de VVD

Wie had ten tijde van de Koude Oorlog ooit verwacht dat de VVD zich nog eens zou bedienen van sovjetpraktijken? Toch is dat wat deze week gebeurd is. En het kreeg veel te weinig aandacht.

Met een motie van Karin Straus en Pieter Duisenberg tracht de VVD inzicht te krijgen in de politieke kleur van wetenschappers. Een gevaarlijke en willekeurige ontwikkeling die vooralsnog geen enkele andere beroepsgroep treft. De motie werd aangenomen met behulp van CDA, PVV, en SGP.

Er gaat een hoop suggestie van deze motie uit. Zijn wetenschappers niet te links? En heeft dat invloed op hun werk? In de meeste takken van wetenschap is dat op zich al een ridicuul idee. Hoe links of rechts kunnen vakgebieden als wiskunde of klassieke talen zijn?

Bovendien vergeten ze dat juist in de wetenschap objectiviteit, controle en reflectie automatismen zijn die inherent zijn aan het werk van wetenschappers (wat niet betekent dat slecht onderzoek niet bestaat). Diezelfde automatismen zijn ironisch genoeg bij de meeste politici vaak afwezig.

Waarom juist een partij als de VVD zich waagt aan dit soort Erdoganneske voorstellen laat zich raden. Het lijkt erop dat het komt door het wedstrijdje verplassen met de PVV. Misschien is het idee als een politicoloog eens onderzoekt of de VVD zich eigenlijk nog wel een liberale partij kan noemen?

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1