facebook
Bernie Sanders heeft de beste kansen tegen Trump

Bernie Sanders heeft de beste kansen tegen Trump

Nu de uitslagen uit Nevada binnen zijn lijkt het onvermijdelijk dat Donald Trump de Republikeinse presidentskandidaat wordt. Het enige dat hem nog lijkt te stoppen is een wonder. Aan Democratische zijde staat Hillary Clinton er het beste voor. Moeten de Democraten daar wel blij mee zijn?

Nee. Uit alle peilingen blijkt dat Bernie Sanders de beste kaarten heeft om de verkiezingen te winnen van Trump als hij genomineerd wordt namens de Democraten. En niet alleen van Trump. Mocht op miraculeuze wijze toch nog Cruz of Rubio gekandideerd worden dan is het verschil nog groter. Uit alle peilingen blijkt dat Sanders van deze kandidaten zou winnen waar Hillary zélfs zou verliezen.

Bron: RealClearPolitics.com
Bron: RealClearPolitics.com

Dat Trump een buitenstaander is met een onduidelijke onrealistische agenda zullen weinigen ontkennen. Maar ook Sanders wordt afgeschilderd als een populist maar dan links. Dat beeld is onjuist. De ideeën van Sanders over bijvoorbeeld de verzorgingsstaat, onderwijs en criminaliteit zou je nog het best als ‘West-Europees’ kunnen bestempelen. Bernie noemt zichzelf een sociaal-democraat, hier zou hij in veel opzichten als sociaal-liberaal gezien worden.

Sanders is wel bijzonder uitgesproken over de macht van Wall Street en de groeiende kloof tussen arm en rijk. Hij heeft het veel over ‘The One Percent’. De rijke top bezit evenveel als de armste 90%. Ook laat Sanders zich kritisch uit over het politieke systeem en de onevenredige invloed van bedrijven en miljardairs hierop.

Is dat misschien de reden dat de 74-jarige senator zo weinig steun krijgt van het Democratisch establishment? Het is knap hoe hij met een zelfgefinancierde campagne zo’n groot publiek weet te bereiken. Sanders is al een stuk verder gekomen dan menigeen had gedacht. Hij wordt afgeschilderd als onverkiesbaar terwijl alle peilingen hem een betere kans geven dan Hillary Clinton! De race is nog niet gelopen, maar Super Tuesday komt eraan, dus de tijd dringt.

Misschien moeten de Democraten (en dan met name de partijtop) de feiten onder ogen zien, en kiezen voor Bernie Sanders. Sanders is voor veel Amerikanen authentieker dan Hillary en bewijst zich goed in de campagne. Een keuze voor Hillary is een keuze die het bovendien ook wel eens te makkelijk kan maken voor Trump, is dat wat ze willen?

Helaas hebben wij er niets over te zeggen. Wordt vervolgd.

@Woutel

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1