facebook
Paul Cliteur trollt Thierry Baudet

Paul Cliteur trollt Thierry Baudet

Paul Cliteur schreef recent een spraakmakend artikel op The Post Online. Hierin introduceerde hij de term ‘occidentofobie’ een variant op de pseudowetenschappenlijke theorie ‘oikofobie’. Kort samengevat: Westerse zelfhaat. Het stuk werd aanvankelijk juichend onthaald door sympathisanten van Forum voor Democratie. Toen het toch wat dubieus bleek werd het al snel bestempeld als ‘ironie’. Tegen die tijd had Cliteur al een schaduwzijde blootgelegd van Thierry Baudet en diens aanhang.

In zijn stuk op TPO verzint Cliteur de term occidentofobie, na meermaals lezen volgens mij niet veel meer dan een uitgebreide variant van de door Baudet gejatte theorie van oikofobie. Oikofobie is een term uit de psychologie die ongeveer staat voor angst voor het eigen huis. De Britse filosoof Roger Scruton heeft dit ongefundeerd vertaald naar angst voor de eigen cultuur en doelt daarmee op vermeende Westerse zelfhaat. Baudet op zijn beurt heeft dit idee ongeveer overgeschreven in zijn boekje Oikofobie, de angst voor het eigene.

Op zich niets nieuws onder de zon dus. Maar Cliteur gaat in zijn artikel nog wat stapjes verder. Hij stelt dat er een groot cultuuroffensief nodig is, hij noemt dat zelfs een mooie taak voor de EU. Hij roept op tot voorlichting over de Westerse cultuur op scholen, meent dat het aanzetten tot occidentofobie strafbaar zou moeten zijn (#hoedan) en stelt voor ‘meldpunten occidentofobie’ in te stellen.

Toen het tot rechtspopulistisch Nederland doordrong dat die laatste ideeën toch wat strijdig zijn met de liberale Westerse cultuur die zij menen voor te staan moest het roer snel om; De linkse critici snapten het niet. Je moet occidentofobie vervangen door islamofobie. Dat is de hele grap, Paul Cliteur hield policor links een lachspiegel voor! Men was het erover eens dat Cliteur linkse social justice warriors briljant getrolld had.

Eerlijk is eerlijk. Als je de laatste alinea’s uit het stuk van Cliteur leest kán het haast niets anders zijn dan satire. Daar zit ‘m de kneep ook niet. Hij had op z’n minst zijn partijleider Thierry Baudet kunnen melden dat het een geintje was. De tweet van Baudet waarin hij doorlinkte naar het artikel werd enthousiast ontvangen. Het verhaal van Cliteur werd in eerste instantie op social media omarmd door de achterban van Forum voor Democratie. En hoewel velen later terugkrabbelden hadden ze ondertussen wel laten blijken nogal selectief te denken over democratische waarden.

Zelfs Thierry tuinde erin. Hoewel hij natuurlijk achteraf altijd kan zeggen dat hij het gewoon goed begrepen had of op de hoogte was. Wat niet blijkt uit zijn tweets, zie hierboven. En als je even kijkt naar de reacties eronder hadden veel fans het zeker niet door. Cliteur zelf heeft in een stuk in Elsevier overigens nog geen afstand gedaan van zijn woorden.

Ik ben benieuwd of Cliteur nog eens het verlossende woord zal geven. Was het nu satire of niet? Je mag gerust stellen dat hij misschien een aardige persiflage heeft geschreven over links activisme dat door kan slaan. Maar tegelijkertijd heeft hij ook, allicht onbedoeld, aangetoond hoe makkelijk de achterban van Baudet aanslaat als er iets ongefundeerds wordt gesteld over cultuurrelativisme. En ze lijken dan zelfs bereid hun democratische waarden met gemak overboord te gooien.

@Woutel

Share

One thought on “Paul Cliteur trollt Thierry Baudet

  1. precies wat er mis is in dit land ; praten praten praten, en dan weer praten over wat er besproken is of gesproken is en geneuzel over woordjes en eventueel nog de juiste spelling. daarom zijn moslims aan de winnende hand, die doen. dit land gaat al pratend ten onder, laten we daar nog eens over praten dan ipv wat te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1