facebook
Nee, Annabel is geen antisemiet. Wel erg hypocriet

Nee, Annabel is geen antisemiet. Wel erg hypocriet

Na de monsterzege van het Forum voor Democratie in de Provinciale Statenverkiezingen vorige week, doken de inmiddels alom bekende ‘antisemitische’ tweets van aanstaand Forum-senator Annabel Nanninga weer op op twitter. De voormalige diva van het genadeloos kwetsende harde woord bij onder andere GeenStijl zal waarschijnlijk de rest van haar leven door die woorden achtervolgd worden nu zij voor het politieke avontuur heeft gekozen met haar vriend Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie. Dat is prima en terecht. Maar is Annabel Nanninga een antisemiet? Nee dat is ze niet.

Hypocriet is ze uiteraard wel. Want hoewel dat een standaard karaktereigenschap is van politici, is de hypocrisie van La Nanninga als politica vanwege haar verleden als beroepskwetser natuurlijk van een tenenkrommendheid van heb ik jou daar. Nanninga vond het namelijk leuk om als columnist op zo veel mogelijk tenen te gaan staan. Hoe harder en controversiëler ze dat deed, hoe meer aandacht ze kreeg van het stijlloze rechtse klapvee. Een ego dingetje dus.

En er was één groep waar Nanninga vanwege hun ‘kilometers ver uitgerolde lange tenen’ extra plezier in leek te hebben om te kwetsen rond de dodenherdenking van 4 mei: de joodse gemeenschap in Nederland. Een gemeenschap die volgens Nanninga ‘rijk en machtig (?) maar beslist niet zielig is’ zoals zij in deze pennenvrucht op Geenstijl uiteenzette. En wat was de reden voor dit stuk waarbij Nanninga’s standaard verdediging ‘satire’ ver te zoeken is? Waarbij de joodse gemeenschap beschuldigd wordt van ‘holocaustmelken’ en ‘slachtofferschap bij proxy’? Een woordvoerder van die gemeenschap Hans Vuijsje liet het na om moslimjongeren als oorzaak voor het toegenomen antisemitisme in Nederland te benoemen en dus vond Nanninga het nodig om op deze manier los te gaan.

Dat deed ze later ook bij de joodse Natasha van Weezel die een voor Nanninga wat te emphatische houding ten opzichte van Syrische vluchtelingen (moslims) er op na hield in 2015. Hoewel Annabel er niet op hoopte, zou ze het toch mooi gevonden hebben dat Van Weezel van haar moraalpaard zou donderen als er een aanslag of moord op de joodse gemeenschap plaatsvond. Wat valt er uit deze uitspraken in samenhang met de bekende sarcastische tweets op te maken over Nanninga’s houding ten opzichte van de joodse gemeenschap? Nou, tenzij het over Nanninga’s ideologische anti-moslim en het daaraan verbonden islamitische antisemitisme stokpaardje ging, vond Nanninga met haar gebruikelijke individualistische emphatieloze houding, de joodse gemeenschap een groep overdreven beroepsslachtoffers. Dat is niet perse antisemitisch maar juist daarom vond ze het ook zo leuk om ze te jennen en dat is natuurlijk op het randje. Daar denkt Nanninga nu ze in de politiek zit natuurlijk opeens heel anders over zoals zij hier in haar verdediging naar aanleiding van de tweets liegt, dat het alleen maar grappen ‘witzen’ waren. ‘Zowel Forum voor Democratie als ikzelf zijn vrienden van Israël en hebben hart voor onze Joodse gemeenschap’, schrijft ze.

Zal Nanninga echt van mening veranderd zijn over de joodse gemeenschap of is dit meer een kwestie van wiens brood men eet wiens woord men spreekt als politica? Vermoedelijk het laatste. En daar zit hem nu precies de ergste hypocrisie als Nanninga met een zorgelijk smoelwerk op een Forum voor Democratie video haar zorgen om de joodse gemeenschap speelt. Waarschijnlijk vindt zij de joodse gemeenschap nog steeds ‘zeikende beroepsslachtoffers’ maar als politica kun je dat gebruiken voor de anti-islam en anti-immigranten en pro-Israël agenda. Dat Nanninga voor een partij werkt wiens leider Baudet zijn proefschrift als eerbetoon aanbood aan veroordeelde antisemiet Jean Marie Le Pen, daar zal ze het liever niet over willen hebben. Dat Baudets nationalistische gedachtegoed in combinatie met de door hem gepropageerde omvolkingstheorieën door ‘perfide internationale elites’ klassiek antisemitisme stimuleert en erg populair is bij allerlei extreem rechtse en antisemitische clubjes, die zorgen lijkt Nanninga niet te hebben. Daar hoeft ze zich natuurlijk ook geen zorgen om te maken want zij en Forum voor Democratie zijn zelfverklaarde vrienden van Israël en dus tegen de Palestijnen. Dat is tegenwoordig genoeg om gevrijwaard te blijven van beschuldigingen van antisemitisme in het (extreem) rechtse pro-Israël media spectrum.

En dat is natuurlijk ook weer van een tenenkrommende hypocrisie. Want ben je kritisch op het beleid van de staat Israël dan wordt je door de Israël-lobby en hun (extreem) rechtse mediavrienden (allemaal stuk voor stuk ex-collega’s en vrienden van Tante Bel) om het minste of geringste vals beschuldigd van antisemitisme. Annabel die voor haar eigen ego er een sport van maakte om de joodse gemeenschap te jennen rond 4 mei, blijft echter verschoond van dit soort intimidatie praktijken. En daarom zullen de ‘grappig bedoelde’ tweets en haar kwetsende stukken haar blijven achtervolgen.

Jan Tervoort

Share

One thought on “Nee, Annabel is geen antisemiet. Wel erg hypocriet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1