facebook
Waarom geen normaal gesprek over racisme in de Efteling?

Waarom geen normaal gesprek over racisme in de Efteling?

Er is weer gedoe over racisme in Nederland. Ditmaal is het populaire attractiepark de Efteling onderwerp van discussie. Veel blanke Nederlanders willen er niets van weten. Het lijkt wel alsof iedereen extreem lange tenen heeft en zich persoonlijk aangesproken voelt. Kunnen we de discussie niet wat feitelijker voeren?

Wie naar Monsieur Cannibale en een aantal figuren in het Carnaval Festival kijkt kan enkel en alleen de conclusie trekken dat dit ontegenzeggelijk racistische karikaturen zijn. Wie het hier niet mee eens is heeft geen idee wat een racistische karikatuur is. Veel erger dan Monsieur Cannibale kan het niet.

Dit betekent niet dat de Efteling een racistisch park is dat bewust bezoekers wil kwetsen en discrimineren. Het gaat om gedateerde (en bovendien erg saaie) attracties waarvan je je af moet vragen of het niet tijd is deze aan te passen aan het heden. Dat de Efteling hierover in gesprek gaat met actiegroep SOS is dan ook niets mis mee.

De grote fout is misschien dat de actiegroep meteen het publieke debat heeft opgezocht. Media staan er bol van en op social media is het weer oorlog. De beledigde blanke Nederlanders uiten zich vaak niet erg intelligent. Volwassenen die zich zo druk maken om het aanpassen van een draaimolen dat ze vinden dat de actievoerders op moeten rotten naar hun eigen land of de rimboe bewijzen hun eigen ongelijk. Racisme ontkennen met racisme; het is treurig en komisch tegelijk.

In menig buitenland zouden dit soort attracties overigens al lang niet meer kunnen. The Wall Street Journal schreef in 2014 een mooie recensie over De Efteling maar verbaasde zich over de racistische karikaturen. De directie van het pretpark heeft dit artikel ongetwijfeld gelezen. Als ze slim waren geweest hadden ze toen stilletjes de attracties aangepakt en zich een te voorziene rel kunnen besparen.

There was an unpleasant side to Efteling: The way dark-skinned people were depicted. At a carousel-like ride called Monsieur Cannibale, for instance, an enormous figure wore a chef’s hat on his head and a spoon through his nostrils—a racist throwback to the days of the Dutch East India Company that made for more explaining.

@Woutel

 

Share

3 thoughts on “Waarom geen normaal gesprek over racisme in de Efteling?

  1. Doe niet zo zielig, dit is geen racisme. Het is zelfs geschiedenis. De Efteling bestaat niet om racistische uitlatingen, maar voor plezier. Alles racisme nomen is zielig. Doe gewoon, dat is al gek genoeg. Leef gewoon in de hedendaags multiculturele maatschappij. Dit soort uitlatingen moeten aangeklaagd worden. Men praat mensen probleem gevoelens/complexen aan. Medisch onverantwoord. DIT iS GEEN RACISME.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1