Lang leve de mainstream media!

De zogenaamde mainstream media liggen onder vuur. Op populistische sites is het heel gebruikelijk de ‘msm’ aan te vallen. De president van de Verenigde Staten heeft de pers tot vijand verklaard. Daarom is het hoogste tijd dat we het opnemen voor de media.

Het is al geruime tijd lastig voor de traditionele pers. Verdienmodellen staan onder druk en hun geloofwaardigheid wordt van alle kanten bestreden. Op social media en haatblogs als GeenStijl is het eerder de norm dan de afwijking om traditionele media af te zeiken; De pers is een deel van de linkse kerk; De publieke omroep is een staatsomroep; de Volkskrant de Azijnbode; het mediastelsel is een instrument van Soros. Als het niet door zoveel lezers geloofd werd zou het lachwekkend zijn.

Deze stemming is niet nieuw maar heeft door alle berichten over ‘fake news’ en ‘alternative facts’ een nieuwe dynamiek gekregen. De rol van Trump daarin is niet te overschatten. Gedurende zijn campagne heeft de media steeds gewezen op de onwaarheden en leugens van Trump. De hele verkiezingsstrijd werd omgeven door al dan niet gericht nepnieuws waarvan vooral Trump heeft geprofiteerd.

De Amerikaanse president heeft het knap voor elkaar gekregen de beeldvorming om te draaien; hele volksstammen geloven nu dat de ‘mainstream media’ niet deugen. Voorheen respectabele outlets als MSNBC en The New York Times krijgen het voor de kiezen. Welgevallige nieuwsbronnen daarentegen worden op het schild gehesen. Trump heeft regelmatig een goed woord over voor zijn vrienden bij het omstreden Fox News. Maar dat niet alleen; het aantoonbare foute Breitbart is een belangrijke bron en zelfs het totaal gestoorde Infowars schuwt Trump niet. Dit soort bronnen krijgen goedkeuring van het Witte Huis en daarmee een gevaarlijk soort legitimiteit.

Ook in Nederland winnen dit soort alternatieve media gestaag aan invloed. Er zijn nieuwsconsumenten die sites als GeenStijl, The Post Online, De Dagelijkse Standaard en zelfs Joost Niemöller als geloofwaardige of zelfs hun enige nieuwsbron beschouwen.

Hoogste tijd om een lans te breken voor de traditionele pers in al haar verschijningsvormen.  Maar eerst even dit: Bij onze nieuwszenders, actualiteitenrubrieken, kranten en opiniebladen worden fouten gemaakt en kun je zelfs wel eens iemand op een vooringenomen standpunt betrappen. Bronnen kunnen onjuist blijken of soms lukt het niet alle feiten voor een verhaal boven tafel te krijgen. Er is niets mis mee je als nieuwsconsument kritisch op te stellen. Dat is iets anders dan de paranoïde complottheorieën waar eerdergenoemde sites zich vaak schuldig aan maken (en waar hun eigen lezers vaak weinig kritisch zijn).

Toch hebben die vermaledijde mainstream media nogal wat streepjes voor ten opzichte van de uitdagers. Ze bogen vaak op een sterke traditie, hebben statuten en worden samengesteld door geschoolde journalisten. Ze doen aan bronvermelding en wederhoor en hebben een veel groter vermogen tot zelfkritiek. Een verschil van dag en nacht met al dat soort blogs (en dat geldt ook voor dit blog) die niet aan dat soort spelregels voldoen. Kortom, er is heel veel reden om vertrouwen te hebben in de journalistiek. En dat is een prettige gedachte, want journalistiek speelt een cruciale rol in de democratische rechtsstaat.

Van de consument wordt tegenwoordig meer verwacht door de wildgroei van bronnen en de verspreiding van nepnieuws. Je zult af en toe aan een factcheck moeten doen en je afvragen wat de herkomst is van je nieuws. Het komt er op neer dat een nieuwsbron je vertrouwen moet verdienen. En juist die zogenaamde ‘mainstream media’ hebben meestal het beste trackrecord. Dus ik zeg: Lang leve de mainstream media!

@Woutel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.