facebook
De onzinnige liefde voor vuurwerk

De onzinnige liefde voor vuurwerk

Met het oog op de enorme druk in de zorg pleiten GroenLinks en de Partij voor de Dieren voor een tijdelijk vuurwerkverbod dit jaar. Prima voorstel, maar waarom niet definitief doorpakken? Nederland is een van de weinige landen ter wereld waar particulieren relatief zwaar vuurwerk af mogen steken. Ondanks alle bezwaren op het gebied van letsel, volksgezondheid en milieuvervuiling heeft nog steeds een groot aantal Nederlanders weinig moeite met deze vrij jonge traditie. Dat druist tegen alle logica in.

Sinds de jaren zestig heeft het zelf afsteken van vuurwerk tijdens Oud en Nieuw een grote vlucht genomen. Het is natuurlijk overduidelijk dat al dat geknal de feestvreugde verhoogt, maar het afsteken van vuurwerk brengt ernstige nadelen met zich mee. We moeten ons serieus afvragen of die wel opwegen tegen de feestelijkheid van vuurwerk, zeker nu.

Vuurwerk is jaarlijks de oorzaak van duizenden letselslachtoffers, met regelmaat vallen er doden. Het veroorzaakt angst en trauma’s bij mens en dier. Vuurwerk is ongezond en slecht voor het milieu. Jaarlijks zijn er duizenden branden dankzij vuurwerk en de schade loopt in de miljoenen. Je moet je ernstig afvragen of dat het waard is. In landen waar vuurwerk verboden is zijn deze statistieken ondenkbaar.

De jaarlijkse discussie over vuurwerk is vertroebeld door oneigenlijke argumenten. Zo wordt er beweerd dat onze jaarwisseling niet zonder kan, het is traditie! Maar het is dus helemaal niet zo’n oud gebruik, én gezonde tradities zijn dynamisch.  Ook wordt als argument gebruikt dat ondeugden het leven leuker maken. Dat is wat mij betreft waar, iedereen eet weleens ongezond, we drinken en gaan naar festivals. Allemaal zaken die ongezond zijn of slecht voor je geestelijk gestel of het milieu. Het grote verschil met vuurwerkoverlast is dat de maatschappelijke schade in korte tijd wel érg groot is en niet erg privé. De verhouding is zoek.

Een ander argument luidt dat een vuurwerkverbod niet erg liberaal is, een beperking van je persoonlijke vrijheid. Een liberaal grondbeginsel is dat mijn vrijheid ophoudt waar die van jou aangetast wordt. Dat lijkt me in het geval van vuurwerkoverlast ook van toepassing. Op allerlei gebieden zijn we het er wel over eens dat we grenzen stellen. Denk aan alcohol in het verkeer of openbaar wapenbezit.

De verbetenheid waarmee vuurwerkliefhebbers hun standpunt verdedigen doet sterk denken aan hoe fanatieke Amerikanen denken over wapenbezit. Ondanks dat alle feiten je gelijk weerspreken houdt je heilig vast aan je eigen gelijk. Toch lijkt het erop dat er steeds minder draagvlak is voor particulier vuurwerk. Als je bedenkt dat de Spoedeisende Hulp in veel ziekenhuizen nu al overbelast is, lijkt het me evident dat we de ellende van vuurwerk in dit moeilijke jaar absoluut niet kunnen gebruiken. Als er ooit een moment was om afscheid te nemen van deze achterhaalde traditie is het nu wel.

Wat mij betreft laten we de onzinnige liefde voor vuurwerk achter ons samen met de pandemie die de wereld in z’n greep heeft. Dan kunnen we ons echt verheugen op een gelukkig nieuw jaar. Tot die tijd een SIRE-slogan uit de oude doos: Je bent een rund als je met vuurwerk stunt!

 

Wouter Louwerens

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

Photocredit: Donald Trung Quoc Don (Chữ Hán: 徵國單) – Wikimedia Commons – © CC BY-SA 4.0 International.

Share

5 thoughts on “De onzinnige liefde voor vuurwerk

  1. Je vergeet nog een groot nadeel: in één nacht komt er net zoveel fijnstof in de lucht van dat vuurwerk als de totale JAARuitstoot van al het Nederlandse wegverkeer! En dan heb ik het nog niet over alle zware metalen die in de lucht vrijkomen van de gebruikte kleurstoffen. Dat is niet alleen heel erg slecht voor ons milieu maar mensen zoals ik met ernstige (maar ook zij met ook minder zware) COPD zitten dan dus een paar dagen binnen en gaan ècht niet naar buiten. Siervuurwerk vind ik mooi maar doe dat dan gecontroleerd op een centrale plek zodat mensen er van kunnen genieten maar de overlast beperkt is.
    Dat het beter is voor alle huisdieren staat ook buiten kijf….

  2. De keiharde knallen, daar houd ik ook niet zo van….maar die zijn dan ook illegaal! Siervuurwerk vind ik mooi, en als de mensen gewoon hun koppie erbij houden, en het afsteken ervan beperken tot nieuwjaarochtend, of misschien als Nederland een groot kampioenschap viert, heb ik er geen problemen mee….die paar uurtjes per jaar….gun een ander ook zijn pleziertje zou ik zeggen.
    En mensen met dieren….van u heb ik ook vaak last, met die smerige honden drollen overal, en het geschijt in mijn tuin door uw katten!

  3. Doe jij überhaupt ooit iets aan feitenonderzoek voordat je je pretentieuze hersenscheten publiceert. Zo goed als in heel Europa is vuurwerk tot categorie F3 voor consumenten toegestaan. Noord-Ierland verbied cat. F2 en F3. België, Duitsland, Denemarken en sinds 2020 is cat.3 vuurwerk niet toegestaan. Duitsland en België hebben aankomende jaarwisseling net als Nederland een verbod op cat.F2. Binnen onze landsgrenzen gebeurd dit om de zorg te ontlasten. Heb ik best begrip voor. Waar ik geen begrip voor heb is onjuiste informatie publiceren en doen alsof je onafhankelijke journalist bent. Je kotst je eigen mening op papier en noemt het journalistiek. Een compleet verknipt zelfbeeld als je het mij vraagt. Meer een zelfingenomen blogger met een waardeloze kijk op dingen die te maken hebben met gebeurtenissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1