De onzinnige liefde voor vuurwerk

Nederland is een van de weinige landen ter wereld waar particulieren relatief zwaar vuurwerk af mogen steken. Ondanks alle bezwaren op het gebied van letsel, volksgezondheid en milieuvervuiling heeft nog steeds een groot aantal Nederlanders weinig moeite met deze vrij jonge traditie. Dit tegen alle logica in.

Sinds de jaren zestig heeft het zelf afsteken van vuurwerk tijdens Oud en Nieuw een grote vlucht genomen. Het is natuurlijk overduidelijk dat al dat geknal de feestvreugde verhoogt maar het afsteken van vuurwerk brengt een hoop ernstige nadelen met zich mee. En we moeten ons serieus afvragen of die wel opwegen tegen de feestelijkheid van vuurwerk.

Vuurwerk is jaarlijks de oorzaak van duizenden letselslachtoffers, met regelmaat vallen er doden. Het veroorzaakt angst en trauma’s bij mens en dier. Vuurwerk is ongezond en slecht voor het milieu. Jaarlijks zijn er duizenden branden dankzij vuurwerk en de schade loopt in de miljoenen. Je moet je ernstig afvragen of dat het waard is. In landen waar vuurwerk verboden is zijn deze statistieken ondenkbaar.

De jaarlijkse discussie over vuurwerk is ernstig vertroebeld door oneigenlijke argumenten. Zo wordt er een beroep gedaan op ‘traditie’. Ten eerste is het niet zo’n oude traditie, en ten tweede zijn tradities dynamisch en open voor verandering zoals blijkt uit zoveel tradities die er nu heel anders uit zien dan enkele decennia geleden. Andere tradities zijn nog jonger of juist verdwenen.

Vaak wordt als argument gebruikt dat ondeugden het leven leuker maken. En dat is wat mij betreft waar, we eten weleens ongezond, we drinken en gaan naar festivals. Allemaal zaken die ongezond zijn of slecht voor je geestelijk gestel of het milieu. Het grote verschil met vuurwerkoverlast is dat de maatschappelijke schade in korte tijd wel érg groot is en niet erg privé. Staat dat wel in verhouding tot het plezier dat vuurwerk oplevert?

Een ander argument luidt dat een vuurwerkverbod niet erg liberaal is, een beperking van je persoonlijke vrijheid. Een liberaal grondbeginsel is dat mijn vrijheid ophoudt waar die van jou aangetast wordt. Dat lijkt in het geval van vuurwerkoverlast ook van toepassing. Op allerlei gebieden zijn we het er wel over eens dat we grenzen stellen. Denk aan alcohol in het verkeer of openbaar wapenbezit.

De verbetenheid waarmee vuurwerkliefhebbers hun standpunt verdedigen doet dan ook denken aan hoe fanatieke Amerikanen denken over wapenbezit. Ondanks dat alle feiten je gelijk weerspreken houdt je heilig vast aan je eigen gelijk. Toch lijkt het erop dat er steeds minder draagvlak is voor particulier vuurwerk. Steeds meer gemeenten organiseren shows en en wijzen vuurwerkvrije zones aan. Het zou goed kunnen dat wij het einde van vuurwerk in Nederland nog meemaken.

Tot die tijd een SIRE-slogan uit de oude doos: Je bent een rund als je met vuurwerk stunt!

Gelukkig Nieuwjaar!

Woutel

4 Replies to “De onzinnige liefde voor vuurwerk”

  1. Je vergeet nog een groot nadeel: in één nacht komt er net zoveel fijnstof in de lucht van dat vuurwerk als de totale JAARuitstoot van al het Nederlandse wegverkeer! En dan heb ik het nog niet over alle zware metalen die in de lucht vrijkomen van de gebruikte kleurstoffen. Dat is niet alleen heel erg slecht voor ons milieu maar mensen zoals ik met ernstige (maar ook zij met ook minder zware) COPD zitten dan dus een paar dagen binnen en gaan ècht niet naar buiten. Siervuurwerk vind ik mooi maar doe dat dan gecontroleerd op een centrale plek zodat mensen er van kunnen genieten maar de overlast beperkt is.
    Dat het beter is voor alle huisdieren staat ook buiten kijf….

  2. De keiharde knallen, daar houd ik ook niet zo van….maar die zijn dan ook illegaal! Siervuurwerk vind ik mooi, en als de mensen gewoon hun koppie erbij houden, en het afsteken ervan beperken tot nieuwjaarochtend, of misschien als Nederland een groot kampioenschap viert, heb ik er geen problemen mee….die paar uurtjes per jaar….gun een ander ook zijn pleziertje zou ik zeggen.
    En mensen met dieren….van u heb ik ook vaak last, met die smerige honden drollen overal, en het geschijt in mijn tuin door uw katten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.