facebook
Het Wilhelmus op school? Prima, maar dan wel het eerlijke verhaal.

Het Wilhelmus op school? Prima, maar dan wel het eerlijke verhaal.

Tijdens de verkiezingscampagne pleitte Sybrand Buma ervoor dat het Wilhelmus voortaan dagelijks staand op school gezongen zou worden. Zo ver komt het niet, maar volgens een gelekt concept-regeerakkoord wordt er straks wel les gegeven over het Wilhelmus. Als het maar een eerlijk verhaal is. En is dat wat het CDA écht wil?

Sinds 1932 is het Wilhelmus ons volkslied. Het is niet zeker wie de tekst geschreven heeft, maar de tekst was oorspronkelijk een geuzenlied en kan gelezen worden als lofzang op Willem van Oranje. Je kunt het lied beschouwen als 16e eeuwse propaganda.

De Nederlander heeft geleerd dat Willem van Oranje onze Vader des Vaderlands is. De Willem van Oranje die wij kennen is grotendeels een fictief figuur. Zo zou hij de grondlegger zijn van de Nederlandse godsdienstvrijheid. Zijn vrijheidsliefde en tolerantie waren vooral opportunistisch. Van Oranje had zowel een lutherse als katholieke achtergrond. Tegenover Duitse vorsten deed hij zich voor als luthers, maar om de steenrijke Anna van Saksen te trouwen was hij katholiek. Een liefdeloos huwelijk bovendien waarin veel werd vreemdgegaan door Van Oranje. Toen hij uiteindelijk alleen nog aanhang had in Holland en Zeeland werd Willem van Oranje calvinist, dit gaf hem het recht goederen van de katholieke kerk in in beslag te nemen en dat hielp hem in zijn oorlog tegen Spanje.

Ook in die oorlog tegen Spanje was Willem van Oranje niet de nobele strijdheer die je misschien verwacht. Ten eerste was hij in veel steden en streken niet welkom. Een meerderheid van de bevolking zat niet op Willem van Oranje en zijn geuzenleger te wachten. Hij werd niet gezien als een bevrijder maar als terrorist. Zijn troepen maakten zich schuldig aan plundering en verkrachtingen. Willem van Oranje zelf maakte zich schuldig aan brandschatten: in ruil voor geld werden huizen, landerijen en kloosters niet in brand gestoken of geplunderd, afpersing dus. Tegenwoordig zouden we Willem de Zwijger een warlord noemen. Gelukkig stamt ons koningshuis niet in directe lijn af van deze oorlogsmisdadiger, misschien is het nuttig dat ook uit te leggen aan de scholieren, we willen natuurlijk niet dat ze een verkeerd idee krijgen.

Over de historische figuur Willem van Oranje valt dus een hoop te leren. Ook zou het passend zijn als op school uitgelegd wordt aan de hand van het Wilhelmus hoe geschiedenis achteraf altijd gekleurd is. Ik vraag me af of dit ook is wat Sybrand Buma en het CDA voor ogen hebben. Waarschijnlijk willen zij het Wilhelmus inzetten om de jeugd vaderlandsliefde en respect voor het koningshuis bij te brengen. En daarmee is het Wilhelmus na bijna vijfhonderd jaar nog steeds een stukje verdomd effectieve propaganda.

@Woutel

Bron: De vuile handen van Willem van Oranje

Share

2 thoughts on “Het Wilhelmus op school? Prima, maar dan wel het eerlijke verhaal.

 1. Marcel Tjoeng / duimspijker – Wilhelmus op school? het eerlijke verhaal.

  Wilhelmus de Zwijger, de Duitser zich soms voor doende als katholiek dan weer als protestant afhankelijk wie hij voor zich had,

  die met enige kollossale geld leningen en huurlingenlegers met zijn zonen en neven een belasting plantage veroverende op het territoir van de erfgenaam van zijn vorige baas Keizer Karel V van het Duits Roomse Rijk en Spanje.

  De Hollanders zelf hadden gene ene enkele zin voor de Wilhelmus de Zwijger te vechten of ook maar een poot uit te steken want die wisten wel hoe laat het was met weer zo een parasitaire parvenu familie (die slechts de vorige komt vervangen).

  De heldhaftige Geuzen waren in de werkelijkheid de dieven en misdadigers van de Lage Landen, opgejaagd richting Zeeland met hun kenmerkende verminkingen en brandmerken zoals afgesneden oren en neuzen,

  deze Geuzen de enigen die wel wilden brandschatten en roven voor deze Oranje opportunist want stelen dat waren ze al gewoon.

  Dit is het eerlijke verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1