facebook
Forum geeft lesje demagogie

Forum geeft lesje demagogie

Over twee generaties bestaat ons land voor meer dan de helft uit allochtonen. Aldus een alarmerend nieuwsbericht op de website van Forum voor Democratie. De bron blijkt een dubieus artikel van Elsevier en Forum doet daar een demagogisch schepje bovenop.

‘Je hebt leugens, smerige leugens en statistieken’, zo luidt het gezegde. Dat is natuurlijk niet waar, maar statistieken en projecties zijn wel makkelijk te misbruiken. Dat gaat al mis in het artikel in Elsevier geschreven door Jan Latten en de al eerder omstreden Jan van de Beek.

Het artikel opent met de stelling dat Nederland in 2100 mogelijk 24 miljoen inwoners telt, de helft daarvan allochtoon. Vervolgens wordt het stuk opgetuigd met hoe de bevolkingsopbouw er dan rond de eeuwwisseling uit zou zien en de suggestie dat het in Nederland ontbreekt aan beleid betreffende bevolkingspolitiek. Daarbij worden steeds de meest zorgwekkende scenario’s op elkaar gestapeld.

Het opmerkelijke is dat de auteurs het hebben over mogelijk 24 miljoen inwoners in 2100 en dat gebruiken als kapstok voor de rest van hun betoog. Dat is volslagen willekeurig. Dat theoretische inwoneraantal (24.797 mln om precies te zijn, valt mee dat ze het niet naar boven afgerond hebben), komt uit projecties gepubliceerd door de Verenigde Naties. Het bevolkingsaantal waar de auteurs als hun doemscenario’s vervolgens aan ophangen is de variant met de hoogste aantallen. Ze hadden net zo goed (want statistiek kent geen voorkeuren) kunnen kiezen voor de variant met de laagste aantallen. In dat geval kent Nederland in 2100 nog geen 11 miljoen inwoners (10.737 mln). Latten en Van de Beek hebben dus gekozen voor het scenario dat het best bij hun verhaal past. Hierdoor kun je het niet bestempelen als een een onderzoek. Hooguit als een gedachtenexperiment. 

Forum voor Democratie gebruikt dit rammelende artikel om alarm te slaan. Voor de partij van Thierry Baudet zijn feiten altijd al wat lastig en ook nu kost het de partij geen enkele moeite er een eigen draai aan te geven. Waar in Elsevier in elk geval nog staat dat Nederland in 2100 -mogelijk- 24 miljoen inwoners telt brengt FvD dat als een feit. Ook is meer dan de helft van de inwoners van ons land dan allochtoon.

Hiermee zegt Forum onverbloemd dat ‘allochtoon’ iets blijvends is. De betachterkleinkinderen van de in Nederland geboren Ali B. (om maar iemand te noemen) moeten we volgens de partij van Baudet (Frans voor ‘ezel’, maar dat terzijde) anno 2100 beschouwen als allochtoon. Fijn dat FvD ook een iets bijdraagt aan de integratie. Hiermee maakt Forum het Nederlanderschap en de bedreiging daarvan tot iets dat meer waarde heeft dan het andere. Wat dat ook moge zijn.

Het nare van het ‘alarm’ dat FvD slaat is niet alleen dat het op basis van een rammelend verhaal in Elsevier (dat een beetje op de schoolkrant van FvD begint te lijken, maar ook dat terzijde) mensen bang maakt. Het is vals dat ze er een schepje bovenop doen. Maar zelfs als de meest vergaande projectie van de VN uit zou komen; wat dan nog? Waarom probeert Thierry onze nazaten tegen elkaar uit te spelen op basis van afkomst?

Één van de bijnamen van de club van Baudet is Forum voor Demagogie. En dat blijkt opnieuw behoorlijk treffend.

Wouter Louwerens

Share

One thought on “Forum geeft lesje demagogie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1