facebook
Wat is er mis met de Nederlandse vlag?

Wat is er mis met de Nederlandse vlag?

Een vlag is in principe niets meer dan een wapperend symbool van een land en zijn inwoners, zeg maar een pictogram dat je wat beter vanaf een afstand kunt kunt herkennen. Maar het is ook meer dan dat. Het staat ook voor een bepaald saamhorigheidsgevoel. Helaas wordt onze vlag steeds vaker misbruikt door idioten.

Ik kom uit zo’n gezin zonder vlaggenstandaard aan de voorgevel, met een aantal buren in het rijtje die wel een vlaggenstandaard hadden, en de rest niet. Zeg maar een rijtje met gewone Nederlanders. Ik heb dus niet zoveel met overdreven vlagvertoon, in mijn jeugd was dat hartstikke Hollands. Doe maar gewoon. Een vlag met een verjaardag of eindexamen, vlaggetjes voor het voetbal en een vlaggetje op je wang met Koninginnedag. Lekker gezellige vlaggetjes. Op een blokje kaas, dat was toen ook heel gebruikelijk.

Af en toe heeft de Nederlandse vlag wel meer lading, denk aan de baggerschuiten die Singapore en Dubai gemaakt hebben, of als onze schaatsers de besten zijn op de Spelen. Een ambassade in een ver buitenland, of dat vlaggetje op de borst van André Kuipers . Dat soort vlaggen en vlaggetjes vervullen mij af en toe met klein geluk.

Let wel: klein geluk. Anderen menen dat je trots aan de vlag kan verbinden, of zeggen zelfs te willen sterven voor dat lapje stof. Ik vind trots sowieso een lastig begrip. Trots kun je zijn op prestaties van jezelf of naasten. De rest is gelul. Trots op een vlag is gek. Ik vind onze gedeelde waarden prettig. Ik ben blij in een rijk, vrij en gelukkig land te wonen, maar trots zijn daarop zegt me niet zoveel.

De laatste tijd roept de Nederlandse vlag steeds vaker weerstand bij me op. Dat komt doordat populisten zich de Nederlandse vlag toe-eigenen op een ouderwets nationalistische wijze. Het trollenleger van Wilders en Baudet voert graag een Nederlands vlaggetje in hun profiel. Die types die vinden dat Sylvana op moet rotten naar haar eigen land omdat ze een andere mening heeft. Lekker trots. Ze willen zelfs sterven voor die vlag. Volgens mij vertegenwoordigt die Nederlandse vlag iets heel anders dan wat ik zo aangenaam vind aan dit landje.

Die lui claimen de vlag om hun mening te versterken. Minder Europa! Vluchtelingen zijn profiteurs! Moslims nemen onze vrijheid af! De feitenvrije standpunten van Wilders en Baudet worden vaak herhaald door nationalisten, xenofoben en haatzaaiers met een kloterig digitaal vlaggetje in hun profiel.

De Nederlandse vlag wordt zo bezoedeld door bekrompen volk. Bombastische lieden die zouden willen sterven voor hun vlag (Tenminste dat zeggen ze, als ze het menen toont dat des te meer aan dat ze niet zoveel hersencellen hebben). Ik hou juist van dat Nederland dat niet om vlagvertoon geeft maar wel van gezellige vlaggetjes, veel leuker.

In de Tweede Kamer hangt tegenwoordig een vlag. Dat is het gevolg van een motie van de SGP waar alleen de Partij voor de Dieren tegen stemde. De SGP kon zo even lekker meevaren op de golf van populisme en nationalistische leegheid. Het CDA zal wel jaloers geweest zijn. De meeste kamerleden die die vlag een plekje met hun stem gaven vonden het natuurlijk ook onzin maar durfden dat niet te zeggen. Gelukkig is het een behoorlijk lullige vlag, dat is dan wel weer heel Hollands.

Het irritante is dat ik de Nederlandse vlag tegenwoordig een beetje vies vind. Een symbool van bekrompenheid zelfs. En dat neem ik de zogenaamde nationalisten en populisten kwalijk. Jullie hebben mijn gezellige vlag bezoedeld met een vies laagje. En dat is on-Nederlands, want die vlag is van iedereen. Ook van mij.

@Woutel

Share

5 thoughts on “Wat is er mis met de Nederlandse vlag?

  1. Bombastische leiden die willen sterven voor hun vlag (tenminste dat zeggen ze ,als ze het menen toont des te meer aan dat ze niet zoveel hersencellen hebben). Dus voor degene die dit schrijft zal het worst wezen welke vlag er boven Nederland waait of dat nou de Duitse Europese of een Arabische is zal deze persoon worst wezen want je denkt toch niet dat hij Nederland zal verdedigen wanneer het nodig is. Dit s een persoon die vanaf zijn ivoren torentje blaast naar Nederlandse militairen dat ze dom zijn wie vecht nu voor en over een vlag . Deze persoon is dus van mening dat Nederlanders maar een mening mogen hebben namelijk de mening die deze persoon ook heeft hij vind dus dat een land dat individualiteit in het hoogste vaandel heeft en waar iedereen mag zeggen en denken wat hij wilt(en dat s waar onze militairen voor vechten en sterven om tr beschermen ) iedereen uniformeel achter mekaar moet lopen want anders vindt deze persoon de vlag een beetje vies worden .een land waar tegenstellingen tot de orde van de dag horen wil deze persoon veranderen naar een extreem links land waar maar plaats is voor 1 mening en gedachte goed ,eigenlijk il deze persoon zeggen dat er in Nederland voor iedereen plaats is behalve voor mensen met andere ideeen.

    1. Fijn hè je eigen mening laten horen in een land dat geen opsluiting kent voor andersdenkenden of zeggenden. Linkse landen als Nederland, België, Oostenrijk, Denemarken en Algerije, daar waar je gewoon kan zeggen dat die mening je niet aanstaat en je dus niet wil horen. Volgens mij ben jij een van die genen die willen dat alleen de eigen mening geldt, telt en gehoord mag worden om de andere kant zo min mogelijk ruimte te geven en het liefst wilt elimineren. Je schrijft belabberd, hebt een eendimensionaal blikveld en erger, bent een absolutist. Groetjes uit Ruimdenkendland.

  2. Ondanks ik FvD aanhanger ben voel ik me niet aangesproken. Ik doe ook niet mee aan die vlaggenhysterie, sterker nog, ik verfoei het. Ook iemand met andere standpunten het land uit sturen sta ik ook totaal niet achter. Ik ben voorstander van gezond discussiëren maar dat blijkt voor een groot deel extreem moeilijk, zowel voor links als rechts georiënteerd. Zeer zeker ben ik ook geen trol, doe en post alles onder m’n eigen naam. Ook voor mij was de Nederlandse vlag een symbool van gezelligheid, lekker knus Hollands, dat lijkt bijna idd helemaal verdwenen. Maar je scheert alles over 1 kam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1