facebook
De kromme logica van de fitte vaccinweigeraar

De kromme logica van de fitte vaccinweigeraar

Er zijn verschillende redenen waarom mensen zich niet willen laten vaccineren tegen corona. Zo heb je groepen die bezwaar maken vanwege hun geloof en natuurlijk de luidruchtige en doorgedraaide complotdenkers die we kennen als wappies. Dan heb je ook nog de sportieve vaccinweigeraars, die vinden dat een vaccinatie voor hen niet nodig is omdat ze een uitstekend immuunsysteem hebben. Hun argumenten lijken misschien op het eerste gezicht wat redelijker, maar toch klopt er geen snars van.

De fitte vaccinweigeraar meent dat hij door zijn gezonde levensstijl een goed functionerend immuunsysteem heeft, en daardoor waarschijnlijk niet erg ziek zal worden van een covidbesmetting. Dat is niet onjuist. Een sportieve dertiger maakt veel minder kans om ziek te worden dan een roker van 65 met overgewicht. De statistieken wijzen dat uit. Dat betekent echter niet dat gezonde mensen onkwetsbaar zijn. Zo hebben veel ernstig zieke coronapatiënten te maken met onderliggende oorzaken. En die oorzaken komen vaak pas aan het licht nadat je ziek bent geworden, ook als je een gezonde levensstijl hebt. Als je geen gebruik maakt van een vaccin neem je een onnodig risico.

Als je wel het geluk hebt dat je zelf niet erg ziek zal worden door COVID-19, betekent dat niet dat je geen risico vormt voor anderen. Het feit dat je fit bent betekent niet dat je geen andere mensen kunt besmetten. Als je niet gevaccineerd bent raak je eerder besmet. Dat is een feit waar geen sportschoollogica of vezelrijk ontbijt tegenop kan. Je neemt dus niet alleen een risico voor jezelf, maar je brengt ook anderen in gevaar. Net zo goed als de strenggelovigen en de verwarde complotdenkers.

De fitboys en -girls stellen dat de maatschappij minder kwetsbaar zou zijn voor een gezondheidscrisis als de coronapandemie wanneer iedereen meer zou sporten en gezonder zou eten. Dat is natuurlijk gewoon waar, daarom is het goed om in te zetten op voorlichting en preventie. Dat is iets wat in Nederland al veel gebeurt en het is goed om daar nog meer aandacht aan te besteden. Niet alleen vanwege deze ziekte maar ook in het belang van de volksgezondheid in de toekomst.

Maar daar hebben we NU helemaal niets aan met z’n allen. We kunnen niet binnen een paar weken Nederland op gewicht krijgen met fruithapjes en ochtendgymnastiek. Bovendien zijn veel ongezonde gewoontes niet van de een op de andere dag uit te bannen. Als er morgen een vaccin tegen rookverslaving op de markt zou komen zou menig verstokt roker direct in de rij staan. Maar in die fantasiewereld leven we niet. Wat we wel hebben is effectieve vaccins om corona te bestrijden.

Ik begrijp best dat alle fitte vaccinatieweigeraars balen van de nieuwe maatregelen (zoals een coronatoegangsbewijs voor de sportschool), maar dat doen we allemaal. De discussie over welke maatregelen effectief en wenselijk zijn kan gewoon gevoerd worden. Dat gebeurt dan ook in de politiek en in het publieke debat. Maar het is een vaststaand gegeven dat we sneller van deze ellende afkomen als meer mensen zich laten vaccineren. Dan kun je op je kop gaan staan (ik kan dat niet), maar er is geen enkel argument waardoor gezondheidsfreaks recht zouden hebben op een uitzonderingspositie.

Gezond leven betekent helaas niet dat je niet ziek kunt worden, het betekent niet dat je anderen in gevaar mag brengen en het feit dat anderen er ongezonde gewoontes op nahouden ontslaat jou niet van je verantwoordelijkheid. Door het vaccin te weigeren ben je deel van het probleem. Je weigert niet alleen het vaccin, maar je weigert een steentje bij te dragen om jezelf en anderen te beschermen, de zorg te ontlasten en de maatschappij weer op gang te krijgen.

Denk je soms dat je Superman bent? Dat ben je niet, en het Pfizer-vaccin is ook geen kryptonite. Mensen kunnen een voorbeeld nemen aan je gezonde lifestyle. Maar op dit moment ben je ondanks je inzet en je harde werk toch een onnodig risico voor de samenleving. Ben je misschien toch wat gevoelig voor complotdenken? Laat je dan beter informeren. Of ben je gewoon bang voor de prik? Dat is nergens voor nodig, je voelt er haast niets van.

Wouter Louwerens

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

fotocredit: Photo by Anastase Maragos on Unsplash

Share

One thought on “De kromme logica van de fitte vaccinweigeraar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1