facebook
Angela de Jong begrijpt niet wat het woord taboe betekent

Angela de Jong begrijpt niet wat het woord taboe betekent

Angela de Jong is een columniste met een uitgesproken mening over mensen op televisie en daarom mag ze zelf ook regelmatig opdraven op televisie. Meestal zap ik dan weg. Angela is gek op ophef over ophef zoals blijkt uit een onnozel epistel waarin ze beweert dat kritiek op de islam het grootste taboe is in de Nederlandse media. Dit naar aanleiding van uitspraken van Erica Meiland in haar biografie en bij Jinek.

Je zou je bijna afvragen of mevrouw De Jong de laatste twintig jaar wel eens televisie heeft gekeken. Ik weet niet heel veel van haar, maar ik weet wel dat ze van haar hobby haar werk heeft gemaakt, dus dat kan het niet zijn. Zou Angela dan misschien niet weten wat een taboe is?

Een taboe is iets dat wordt beschouwd als ongepast om te gebruiken, te doen of over te spreken, het woord stamt uit het Tongaans. Nu kan het best zo zijn dat Angela naar hele andere programma’s kijkt dan ik, maar als je beweert dat islamkritiek in de Nederlandse media een taboe is dan heb je dus echt niet opgelet. Zou De Jong soms denken dat ’taboe’ iets betekent als ’tijdverdrijf’ ofzo?

Haar feitenvrije en weinig originele stelling poneert ze naar aanleiding van de ophef over de PVV-denkbeelden van een realityster in het programma Jinek. Je weet wel, het soort denkbeelden dat je dagelijks overal kunt lezen en horen. Jinek is een van de vele programma’s waar al jaren ruimte is voor islamkritiek in alle soorten en maten, zogenaamd heel edgy. Angela heeft daar vaak genoeg aan tafel gezeten, ook dit keer, maar kennelijk let ze dan niet op. Dat is trouwens best onaardig als ’televisie-recensent’ in een televisieprogramma.

Eerlijk is eerlijk, ik was al geen fan van Angela de Jong. Misschien mede omdat ik haar nooit heb gehoord over de verderfelijke invloed van de programma’s waar ze zo graag over schrijft en zo vaak te gast is. Maar als je column dient als megafoon voor die populistische prietpraat moet je je toch eens afvragen of je niet een beetje lui bent geworden van al die jaren televisie kijken.

De Jong weet wel hoe ze moet scoren bij haar doelgroep. Bijvoorbeeld met de antieke dooddoener dat je over christenen alles mag zeggen maar dat islamkritiek niet mag. Zou Angela de Jong nog weten dat de laatste politicus die in Nederland vermoord werd Els Borst was? Els Borst werd in 2014 vermoord door een christenfundamentalist. Maar dat lijkt bijna uit het collectieve geheugen gewist. Als een soort taboe.

Wat misschien nog wel het ranzigste is aan de discussie over hoofddoekjes zoals Meiland en De Jong die het liefste voeren, is dat slimme, progressieve en zelfstandige vrouwen met een hoofddoekje gewoon simpelweg ontkend worden. In hun denkwereld mogen ze niet bestaan. Die uitsluiting wordt verkocht als feminisme en dat is stuitend.

Ik snap best dat Angela ook een plasje over de dagelijkse ophef wil doen, maar het gaat er zelden frisser van ruiken en het is nooit verrassend of interessant. Kunnen we Angela de Jong niet betalen om haar oninteressante mening over oninteressante mensen voortaan te verkopen in de kroeg, zoals normale mensen dat doen? Dan hoef ik het niet meer te zien en te horen, want die betaalmuur van het AD werkt niet zo goed.

Wouter Louwerens

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

fotocredit: Door DWDD – DWDD, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66042952

 

Share

One thought on “Angela de Jong begrijpt niet wat het woord taboe betekent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1