facebook
Actiegroep Efteling maakt zichzelf belachelijk

Actiegroep Efteling maakt zichzelf belachelijk

De actiegroep SOS werd vorige week bekend door het protest tegen racistische karikaturen in de Efteling. Op de uitnodiging van het pretpark om hierover in gesprek te gaan zijn ze nog niet ingegaan. Wel hebben de actievoerders een filmpje op YouTube geplaatst waarin ze zichzelf voor gek zetten.

Het protest tegen de karikaturen waarmee ze vorige week bekend werden was niet onredelijk. De Efteling reageerde ook verstandig en nodigde SOS meteen uit voor een gesprek. In de media leidde het protest tot discussie. Op social media waren de commentaren niet mals. Tegelijkertijd bleek uit de vele racistische commentaren op social media dat het debat nog steeds hard nodig is. Vanuit de actievoerders zou je dus kunnen spreken van een geslaagde actie.

Dit succes is niet genoeg voor de (vermoedelijk) Leidse actievoerders. Ze zijn nog steeds niet in gesprek gegaan met de Efteling maar hebben nu dus wel weer van zich laten horen met hun filmpje. Het betreft een compilatie van racistische stereotypen (veelal historisch) en uiteindelijk komen ze zelf in beeld. De actievoerders worden slecht belicht en dragen dierenmaskers. Een bizarre verwijzing naar de Scandinavische serie The Bridge.

Door dit psychotische filmpje, de krampachtige anonimiteit en het tot op heden niet accepteren van de uitnodiging uit Kaatsheuvel diskwalificeert SOS zichzelf als serieus deelnemer aan het racismedebat. Je vraagt je af of deze activisten grappenmakers of prutsers zijn. Door op deze kinderlijke wijze de publiciteit te zoeken hebben ze zichzelf volslagen belachelijk gemaakt. Helaas ten koste van hun eigen, valide, argumenten.

Dat neemt niet weg dat de Efteling toch nog eens na moet denken over aanpassing van de attracties. Al was het alleen maar uit commercieel belang. Buitenlandse gasten zijn belangrijk voor het park en alleen daarom al kunnen ze zich deze gedateerde karikaturen niet veroorloven.

Als SOS in de toekomst nog meer zaken aan de orde wil stellen zou het gezelschap er goed aan doen beter na te denken over hun eigen PR, want nu neemt niemand ze meer serieus.

@Woutel

Share

One thought on “Actiegroep Efteling maakt zichzelf belachelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1