facebook
Orang-oetan op de rand van uitsterven

Orang-oetan op de rand van uitsterven

Dat het niet goed ging met de orang oetan zal voor niemand nieuws zijn. Volgens een nieuwe publicatie van de IUCN (International Union for Conservation of Nature) is de mensaap nu ernstig met uitsterven bedreigd. De onderzoekers stellen dat de bescherming van orang-oetans faalt.

Het geslacht orang-oetan telt twee soorten; de Borneose orang-oetan en de Sumatraanse orang-oetan. Deze laatste soort is al langer geclassificeerd als ernstig bedreigd. Voor beiden soorten geldt nu dat het risico op uitsterven in het wild extreem groot is.

Sinds de jaren ’70 is de populatie met twee derde afgenomen . De vernietiging van het regenwoud ten behoeve van palmolieplantages is een van de voornaamste bedreigingen.  Daarnaast vormen stropers een grote bedreiging, jaarlijks worden enkele duizenden orang-oetans gedood. Het probleem wordt versterkt doordat orang-oetans zich traag voortplanten.

Volgens de onderzoekers is het twee voor twaalf, maar nog niet te laat. Inspanningen door overheden, bedrijven en organisaties zouden het tij nog moeten kunnen teren voor het voortbestaan van de orang-oetan.

bron: Huffington Post/IUCN

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1