facebook
Waarom zijn wortels oranje?

Waarom zijn wortels oranje?

Omdat we van ons Koningshuis houden. Wortels zijn oorspronkelijk helemaal niet oranje. De eerste wortels werden waarschijnlijk 3000 jaar voor Christus gegeten in hedendaags Afghanistan. Ze waren paars van buiten en geel van binnen. En nog steeds zijn wortels in allerlei kleuren te vinden.

In de zestiende eeuw pas werd de oranje wortel gekweekt en wel in Holland. Holland was destijds de grootste producent van wortels ter wereld. De oranje wortel werd snel populair door de zoete smaak en de opvallende kleur. Bovendien was de kleur een patriottisch statement waarmee je steun uitsprak voor het huis van Oranje.

Met name Frederik Hendrik (zoon van Willem van Oranje) had door dat de kleur in hun achternaam een perfecte marketingtool was. Zo kregen landgoederen vaak Oranje in de naam en werden er sinaasappelbomen geplant in paleistuinen. Voor het gewone volk was de wortel de meest betaalbare manier om mee te doen aan de oranjegekte in de zeventiende eeuw.

Door de vooraanstaande rol van de Nederlanden in de internationale wortelteelt is de oranje wortel tot de dag van vandaag wereldwijd de meest gegeten wortel. Maar toch zie je ook steeds vaker wortels in andere kleuren bij de groenteboer. Zou dit ook iets zeggen over de populariteit van ons Koningshuis?

Photo by Oriol Portell on Unsplash

 

Share

One thought on “Waarom zijn wortels oranje?

 1. Je Koningshuis betaalt geen belastingen …geen inkomsten belasting over hun bijstands uitkering 126 miljoen per jaar.
  Geen vermogensbelasting …22 miljard.
  Geen onroerend goedbelasting …dus geen WOZ enz enz…

  Dus maak je jezelf als belastingontduiker populair…..door o.a wortelen de INg en voetbal. Nu je weet hoe t werkt kunt U ook.

  Wat deze NIET betalen betaal jij er EXTRA bovenop.
  Wegen- beveiliging -infrastrucktuur -electra- gas -internet – bekabeling verniewuing netwerk enz. enz.

  Koud kunstje niet….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1