facebook
De kleinste voetbalcompetitie ter wereld

De kleinste voetbalcompetitie ter wereld

De kleinste voetbalcompetitie ter wereld wordt gespeeld op de Scilly eilanden, een kleine eilandgroep ten zuidwesten van Engeland. Deze competitie bestaat als sinds 1920, kent één divisie en er spelen sinds de jaren ’50 nog maar twee teams in.

De Garrison Gunners en de Woolpack Wanderers treffen elkaar 17 zondagen per jaar tussen maart en november. Af en toe spelen ze met een gecombineerd team tegen bezoekende clubs van het vasteland.

De eilandengroep telt zo’n 2300 inwoners. Doordat er geen voortgezet onderwijs is op de eilanden verlaten jongeren het eiland op hun 16e en komen vaak niet meer terug door gebrek aan werkgelegenheid en de dure woningen. Daardoor tellen de teams veel spelers op leeftijd.

De derby wordt elke week op hetzelfde veld gespeeld. Om nog een beetje spanning toe te voegen aan de competitie wisselen de teams elk jaar in de zomer van spelers. Dat gaat zoals bij gymles op school: de aanvoerders kiezen om de beurt een speler voor hun team.

Overigens is Nederland 335 jaar in ‘oorlog’ geweest met de Scilly-eilanden. Tijdens deze oorlog werd geen enkel schot gelost. De originele oorlogsverklaring wordt door historici in twijfel getrokken én de Vrede van Westminster zou al van toepassing zijn geweest, maar toch werd voor de zekerheid in 1986 de vrede getekend tussen Nederland en de Scilly eilanden. Misschien leuk om deze vredige oorlog eens te herdenken met een bezoek van het Nederlands Elftal?

Photocredit: Anita Jankovic on Unsplash

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1