facebook
Hoe komt de panda aan z’n tekening?

Hoe komt de panda aan z’n tekening?

De belangrijkste reden waarom mensen de reuzenpanda zo schattig vinden is z’n opvallende tekening. Maar waarom zien panda’s eruit zoals ze eruitzien? Daar zijn de meningen over verdeeld. Hieronder een paar mogelijke verklaringen:

Een van de theoriën over de opmerkelijke tekening van de reuzenpanda is dat deze dient als camouflage, het wit met zwarte vlekken zorgt ervoor dat panda’s minder opvallen in een bamboebos en sneeuw. Een ander idee is dat het zwart-wit de panda helpt bij het reguleren van z’n lichaamstemperatuur.

Van de zwarte vlekken rond de ogen is bekend dat panda’s elkaar hieraan herkennen. Ook zou het kunnen helpen om rivalen en roofdieren af te schrikken. Ze kunnen ze zelfs groter maken. En hoewel wij die vlekken juist zo vriendelijk vinden overkomen denken panda’s daar heel anders over. Zij houden juist hun poten voor hun ogen om niet agressief over te komen.

In China had men vroeger een hele andere verklaring over hoe de panda aan z’n kleuren is gekomen; volgens de legende waren panda’s ooit volledig wit. Toen een klein meisje een pandajong probeerde te verdedigen tegen een luipaard kwam het meisje zelf om het leven. Alle panda’s kwamen naar de begrafenis met een armband van as als teken van rouw. Door het uit de ogen vegen van hun tranen en de vele omhelzingen kregen de panda’s steeds meer vlekken en hun uiteindelijke patroon zoals wij dat kennen.

Het is misschien niet de meest waarschijnlijke verklaring van de tekening van de reuzenpanda, maar wel de mooiste!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1