facebook
Het vreemde baltsgedrag van de mens en vijf andere diersoorten

Het vreemde baltsgedrag van de mens en vijf andere diersoorten

Seks, dat is waar het om draait in het leven. Slapen, jagen en eten zijn ook niet onbelangrijk maar uiteindelijk is voortplanting (of in elk geval de daad) voor de mens een van de sterkste drijfveren. En dat geldt ook voor de meeste dieren. Voor het echte werk heb je natuurlijk wel een partner nodig. Die moet je eerst vinden of lokken en vervolgens nog eens veroveren. Hoe kun je dat het beste aanpakken? Hieronder een paar opvallende voorbeelden uit de natuur.

De giraffe

Om zeker te weten of het vrouwtje vruchtbaar is proeft de mannelijke giraffe haar urine. Desnoods geeft hij haar kopstoten in de blaas om de boel op gang te krijgen. Nadat ze hem een urinemonster geschonken heeft bestaat de kans dat het vrouwtje er vandoor gaat. Hij zal haar dan net zo lang stalken tot ze toegeeft. In de tussentijd bestaat het risico dat er kapers op de kust verschijnen. De heren zullen dan met een nekgevecht strijden om de gunsten van de dame.

De ezelspinguïn

De mannelijke ezelspinguïn maakt het vrouwtje het hof door voor haar het allermooiste kiezelsteentje te zoeken dat hij kan vinden. Steentjes zijn waardevol voor de pinguïns omdat ze er hun nest mee maken op de kale rotsbodem. Ezelspinguïns zijn na de ontmoeting vrijwel altijd monogaam. Je kunt zo’n kiezel dus vergelijken met een trouwring, maar dan praktischer.

De siamese kempvis

Om te beginnen bouwt de mannelijke Siamese kempvis een nest van bubbels. Dit doet hij door steeds kleine hapjes lucht van het wateroppervlak te nemen. Zo’n bubbelnestje klinkt misschien best romantisch, de versierpoging zelf is dat niet. Het mannetje duwt en sleurt het vrouwtje richting het nest. Als het nodig is zal de zwemmende testosteronbom het vrouwtje bijten om haar in z’n nest te krijgen. Vaak loopt ze zelfs verwondingen op. Direct na de daad (die tot zes uur kan duren) jaagt het mannetje haar uit z’n nest. Hij blijft vervolgens bij de eitjes tot ze uitkomen.

De kousenbandslang

De vrouwelijke kousenbandslang lust er wel pap van. Zodra ze uit winterslaap komt  laat ze feromonen los waarmee ze honderden mannetje uit de omgeving lokt. Dit resulteert in een soort gangbang. Een grote kluwen van mannetjes pulseert om het vrouwtje heen. Om het nog wat kinkier te maken heeft de mannelijke kousenbandslang twee penissen. Het paargedrag van deze slang is in Canada uitgegroeid tot een toeristische attractie, dat kun jij waarschijnlijk niet zeggen.

De bedwants

Bedwantsen bevinden zich al in bed, dat scheelt. Het gaat er bij deze insecten niet bepaald romantisch aan toe. Het mannetje neemt niet eens de moeite haar geslachtsorgaan te vinden. Ze doen aan ’traumatische inseminatie’: hoewel het vrouwtje een daartoe bedoelde opening heeft penetreert het mannetje haar met zijn voortplantingsorgaan via de intacte buikwand en brengt zijn zaad op die manier in de vrije buikholte.

De mens

Vergeleken met dit soort gedrag valt het bij ons wel mee? Veel balts- en paargedrag in het dierenrijk lijkt meer op dat van ons dan je denkt. Misschien variëren we meer en blijven we nieuwe varianten verzinnen zoals ‘Netflix and chill’ en Tinder. In de loop van de geschiedenis zijn er genoeg voorbeelden te vinden van opvallend menselijk baltsgedrag. Van duelleren tot  twerking en van het dragen van poederpruiken tot minirokjes stellen we ons aan voor de andere sekse. De overeenkomsten  met het dierenrijk zijn duidelijk: als je een beurt wilt moet je je best doen.

Photocredits:David White on Unsplash, Liam Quinn, Zoofari, Miles Frank, Harvard University on Wikimedia.
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1