facebook
Het kortste gedicht ooit: “U, Nu!”

Het kortste gedicht ooit: “U, Nu!”

Joost van den Vondel was een Nederlands dichter en toneelschrijver die leefde van 1587 tot 1679. Bekende werken van Vondel zijn Gijsbrecht van Aemstel en Lucifer. Volgens het Guinness World Records Book is Vondel de schrijver van het kortste gedicht uit de geschiedenis. Met dit gedicht, bestaande uit twee regels van elk één woord, won hij in 1620 een dichtwedstrijd. De tekst luidt: “U, Nu!”

Joost van den Vondel verdiende zijn brood met een kousenhandel die hij had overgenomen van zijn vader. Zijn gedichten en toneelstukken waren in zijn tijd niet geheel onomstreden, onder andere vanwege kritiek op staat en geloof. De nuchtere, ietwat cynische levenshouding van Van den Vondel blijkt ook uit de tekst die hij zelf dichtte voor zijn graf: “Hier leit Vondel zonder rouw, Hij is gestorven van de kouw”.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Share

14 thoughts on “Het kortste gedicht ooit: “U, Nu!”

  1. dees gedicht is echt ziek nice bro, “u, nu!”. Echt inspirerend.
    U ziet duidelijke de assonantie gepaard met de palindroom en de aposter. Natuurlijk is het ook een uitroep als teken van extase die leidt tot deze literaire parel. bagatelliseren.

    xxx joost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1